Goede combinaties met asperges
Iedereen kent natuurlijk de klassieke bereiding van witte asperges. De gekookte asperges worden met een botersaus of witte saus bedekt met hamsnippers en verkruimeld ei. Hierbij worden gekookte aardappelen geserveerd. In België bedekken ze de witte stengels met geklaarde boter en een ‘mimosa van ei’, een mengsel van gestampte krulpeterselie en hardgekookte eieren, wat nootmuskaat en peper en zout. Maar asperges laten zich heel goed combineren met diverse vis en vleesproducten. Ze smaken goed in een koude salade of als snack.
Een snelle snack is de koude witte asperge rollen in een sappige plak ham. Je kunt er eventueel een likje mayonaise tussen doen. Deze snack smaakt prima bij een aardappelsalade. En daar past dan ook weer het gekookte ei bij. Het is zo eigenlijk een koude variant van de klassieke manier zoals hierboven geschreven. Van de groene asperge maak je een eenvoudig borrelhapje door deze te serveren met een romige dipsaus. Asperges combineren goed met pasta en kip. Groene asperges smaken ook heerlijk in combinatie met pasta en garnalen. Zalm smaakt goed bij zowel de witte als de groene asperges. Kabeljauw is een prima vis bij de groene stengels. Maak eens een risotto van groene asperges en tonijn. Van de gekookte schillen van witte asperges kun je een heerlijk ouderwetse aspergesoep maken. Je kunt van groene asperges een lekkere eenvoudige salade maken. Schep er wat pecorini (Italiaanse kaas) doorheen en een schep groene pesto. Ham en asperges zijn een bekende combinatie, maar ook ander vleesproducten smaken er prima bij, zoals een biefstukje of stoofvlees en ook lamsvlees. Het bijzondere van paarse asperges is dat je ze zowel rauw als gekookt kunt eten. Dat biedt veel mogelijkheden op culinair gebied. Door de paarse met de witte asperges te combineren, krijg je een prachtig kleurenpalet op je bord. Laat ze afkoelen en serveer ze met een romige saus en Hollandse garnalen. Of kies alleen voor de paarse asperges en maak een salade met bladsla, avocado en serranoham. Snijd de rauwe paarse asperges (neem dunne exemplaren) in hele kleine schijfjes of blokjes en maak er een salsa van met citroensap, knoflook, peper en zout. Beleg een stokbroodje met een plakje zalm en doe hier de salsa overheen.