Soorten bier

Bieren kun je op verschillende manieren classificeren. Wettelijk gezien zijn er geen definities van biersoorten. Het onderbrengen in soorten zal nog altijd een discussiepunt blijven. In de meeste gevallen wordt het bier onderverdeeld in vier hoofdgroepen die naar de kleur verwijzen. Het zijn: licht bier, half donker bier, donker bier en daarnaast een categorie: speciale bieren (zoals witbier en vruchtenbieren). Je kunt het bier ook onderverdelen naar gisting, bitterheidgraad, graansoort (gerst of tarwe), naar het alcoholpercentage (van licht naar zwaar bier) en ten slotte naar de brouwerij/merk of regio van oorsprong.


Kleur (en smaak)

De temperatuur tijdens het drogen van de gerstkorrels bepaalt de kleur van het bier. Licht bier wordt bereikt met een temperatuur tussen de 80 en 100 graden Celsius. Hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder het bier (bijvoorbeeld bokbier). Stout wordt gemaakt van bijna verkoolde mout. Hoge temperaturen laten het mout versuikeren. Dit geeft een donkere kleur alsook een karamel aroma. Voor het maken van pils wordt niet-versuikerd mout gebruikt die gedroogd is op lage temperaturen. De toevoeging van hop geeft vooral het donkere bier een bittere smaak. Hop wordt ook gebruikt als conserveringsmiddel, het maakt het bier langer houdbaar.


Hoge en lage gisting

Bieren kunnen worden geclassificeerd in bieren van hoge (overgistend), lage (ondergistend) en bieren met natuurlijke gisting. Een ondergistend bier is een bier waarbij de gist naar de bodem van de gistkuip is gezakt. Voorbeelden zijn: Pilsener, Dortmunder, Lager, Oud Bruin, Bokbier en Stout. Vroeger (tot 1840) waren alle bieren bovengistend. Voorbeelden zijn: Alt, Trappistenbier, Klooster- en Abdijbier.


Speciale bieren

Van sommige biersoorten worden varianten op de markt gebracht, zoals een light versie. Een bier mag alcoholvrij worden genoemd, als het niet meer dan 0,1 procent alcohol bevat. Alcoholarm bier mag niet meer dan 1,2 procent alcohol bevatten. Met light bier wordt een blond bier bedoeld waarvan het alcoholgehalte minstens voor een derde lager is en het bier een derde minder calorieën bevat. De benaming ‘dubbel’ of ‘tripel’ verwijst naar de gebruikte grondstoffen. Voor de tripel worden meer grondstoffen gebruikt dan voor de dubbel. Het bier krijgt hierdoor een sterke, krachtige smaak.


Lees ook