Snert

Snert is de Hollandse naam voor erwtensoep, maar dan wel een hele dikke waar je lepel in overeind blijft staan. Deze soep is beslist niet te vergelijken met de erwtensoepen uit andere landen. Snert eten we alleen op ijskoude dagen in de winter en niet in de zomer. De naam ‘snert’ stamt waarschijnlijk uit het fries. De erwtensoep wordt als sinds 1768 snert genoemd of ‘snirt’. Waarschijnlijk is het woord verwant aan het woord ‘sneirts’. Dit woord heeft met drinken te maken. ‘Met eenen sneirts’ betekent: in één teug. Een andere verklaring voor het woord snert is dat men er de opgewarmde erwtensoep van de vorige dag mee bedoelt. Men zegt ook dat de soep het aller-lekkerste is als hij in grote hoeveelheid wordt gemaakt en de volgende dag wordt gegeten.


Echte snert wordt gemaakt van spliterwten. Voor een maaltijdsoep ga je uit van een halve liter per persoon. Voor zes personen gebruik je een halve kilo spliterwten. Spoel ze schoon onder stromend water en breng in de tussentijd een pan met ruim water aan de kook. Doe de erwten er in en leg er een stuk hamschijf van 500 gram tussen en 100 gram ontbijtspek (aan één stuk). Breng dit aan de kook en schuim de soep af. Na een paar minuten kun je het water afgieten en de pan met 2 liter water vullen en opnieuw aan de kook brengen. Laurierblaadjes toevoegen en op een laag vuur door laten pruttelen. Snijd 2 aardappelen en 1 knolselderie in blokjes. Snij 1 winterwortel in plakjes. Snipper 2 uien en snijd 2 preien in ringen. Doe de groenten bij de soep en laat alles koken tot de spliterwten zacht zijn. (Kan meerdere uren duren). Verwijder de botten en de laurierblaadjes uit de soep. Snijd het vlees en het spek in blokjes en doe dit terug in de pan. Breng de soep op smaak met peper en zout. Knip van 1 bos bladselderie de blaadjes grof met een schaar. Op het laatst wordt een rookworst in de soep verwarmd en gaat er de bladselderie door. De worst wordt in plakjes gesneden en door de soep geroerd of over de soepborden verdeeld. De soep is nu nog niet dik. Laat hem staan tot de volgende dag. Je kunt de soep als hij is afgekoeld in porties invriezen. Volgens de kookboeken uit de 19e eeuw wordt snert geserveerd met geroosterd witbrood. Nieuwe kookboeken schrijven roggebrood voor, belegd met katenspek, kaas of boter. Je kunt de soep natuurlijk ook gewoon met een stokbroodje eten.



Lees ook