Zoetigheid in een Tajine
De feestelijke en kleurrijke Tajine, een versierde aardwerken stoofpot is het wapen van de Marokkaanse keuken. De naam Tajine is te danken aan de stoofpot waarmee het gerecht gemaakt wordt, in het Marokkaans betekent 'Tajine' letterlijk stoofpot. Dit geliefde gerecht wordt met veel toewijding en passie bereidt. In de Marokkaanse wereld staat de vrouw nog altijd centraal tijdens de lange voorbereiding die hier aan vooraf gaat.
Royaal en levendig
Een Tajine is niet alleen rijk van smaak maar ook veelzijdig. Zo bereidt je in het sierlijke aardewerk vlees, vis en kip mét groente. Als je de Tajine voor de eerste keer gebruikt, is het nodig om het aardewerk vierentwintig uur voor de bereiding onder water te zetten. Zo voorkom je dat de Tajine splijt bij het eerste gebruik. De volgende keer is het niet meer nodig. Mocht je de Tajine op gas gebruiken, dan is het aanbevolen om een warmhoudplaat tussen de tajine en het gasbron te plaatsen, zo wordt verhitting voorkomen. Bedienen kan direct uit de Tajine. Alle geuren én aroma's blijven bewaard, op deze manier verwelkom je de gasten met een ware geurensensatie!
Le secret
In feite kunnen bijna alle ingrediënten in een Tajine klaargemaakt worden. Traditionele combinaties in de Tajine zijn bijvoorbeeld lam met pruim en amandel. Vis met tomaat, gember of saffraan. Of kip met olijven en citroen. Het raadsel van een goed Tajinegerecht is het lange tijd stoven van vis of vlees. Net zo lang tot het uit elkaar valt. De olie en sappen mengen zich tot een dikke saus, die later met brood gegeten mag worden.