Vlaamse friet

Vlaamse friet is anders dan onze Hollandse patat. De Belgen zijn trots op hun friet en er is al menig debat geweest over wie nu de uitvinders van de gefrituurde aardappel was, de Belgen of de Fransen. De Vlaamse historicus Jo Gerard (1919-2006) beweerde een document te hebben gevonden waarin staat vermeld dat er in België al patat werd gemaakt in 1680. Als de rivier de Maas in de winter dicht was gevroren, en het niet meer mogelijk was er vis uit te halen, sneden de vrouwen destijds de aardappels in de vorm van visjes die men in vet kookte.


Hoe het ook zij, België staat bekend als zogenaamd frietland. Dat komt ook omdat er nergens anders in de wereld zoveel frituren (soort snackbars) staan als in dit kleine land, namelijk tussen de 7000 en de 8000 stuks. In Vlaanderen spreken ze over friet, frietjes en fritten. In de zuidelijke delen van Nederland wordt ook gesproken over friet of frites, terwijl men het in de noordelijke delen over patat heeft. Het grote verschil tussen Belgische friet en Nederlandse patat zit hem vooral in het aantal keren bakken. Vlaamse friet wordt namelijk altijd twee keer gebakken. Men kiest in Vlaanderen voor het maken van de frieten voor bintjes of licht kruimige aardappelen. Veel gebruikte soorten zijn Berber, Frieslander of Santé. Als je zelf Vlaamse friet wilt bakken, kies je bij voorkeur voor een kruimige aardappel en niet voor een vastkoker. In de echte Vlaamse friet zit namelijk veel zetmeel. De aardappels worden geschild, in repen gesneden (Belgische friet heeft meestal een dikte van 6 tot 13 mm) en dan in veel water gewassen. Het water ontrekt zetmeel uit de aardappel. De voorgesneden frietjes worden daarna goed uitgelekt. Het bakken van de frieten gaat in twee delen. Ze worden vijf minuten voorgebakken in de olie met een temperatuur van 140 graden. De voorgebakken frieten worden uit het vet gehaald en even met rust gelaten in een vergiet. Daarna worden ze vier tot vijf minuten afgebakken op 190 graden. Vlaamse frieten worden geserveerd met een rijke, volvette mayonaise.



Lees ook