Lahmacun: Turkse pizza

Een pikante smaak, deeg belegd met gehakt, tomaat, peper en ui. Bestrooid met een heerlijke salade. Zodra je dit leest denk je natuurlijk meteen aan de Turkse pizza! De Turkse pizza is een lekker tussendoortje maar kan ook als hoofdgerecht genuttigd worden. De pizza komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt voornamelijk gegeten in landen als Libanon,Syrie,Palestina, Israel, Irak en uiteraard ook in Turkije. In Arabische landen wordt de pizza geserveerd zonder salade.


De Turkse variant
De pikante pizza wordt in kleine stukken gesneden en zo ook gegeten. In Nederland is de Turkse variant het meest bekend. De bodem is gemaakt van bloem, margarine, suiker en warm water en melk. Dit wordt tot deeg gekneed. Vervolgens worden hier bolletjes van afgenomen die per stuk uitgerold worden tot dunne bodems. Hierna wordt een mengsel gehakt in een blender gestopt. Wat water erbij en dan wordt het doorgekneed en over de bodem gesmeerd. In een pan of onder de grill is het in ongeveer vijf minuten al klaar.


Vlees pizza
De pikante pizza bestaat al zo lang in Nederland dat er inmiddels al verschillende verianten zijn ontstaan. Turkse pizza is nu ook te bereiden met vlees. Dit wordt meestal geserveerd met kebab,ook wel shoarma genoemd. Dit is een Turkse pizza met een bodem kebab en een laagje salade. Dit wordt opgerold en gegeten als een wrap. Na deze vettige maar toch onweerstaanbare hap, is de Turkse kaas-pizza op de markt gebracht.


Cheese
Een Turkse pizza met in plaats van vlees of salade, kaas. De pizza wordt in de oven bereidt zodat de kaas goed kan smelten. Meestal wordt er bij een Turks gerecht Ayran gedronken. Dit is een karnemelk die de er voor zorgt dat het eten minder pittig smaakt.


Lees ook