Franse crêpes
Wie op vakantie is geweest in het noorden van Frankrijk, heeft vast en zeker kennis gemaakt met de echte Franse crêpes. Een crêpe is te vergelijken met een flensje, een hele dunne pannenkoek. Ze worden er in veel restaurants aangeboden. Bij ons is vooral de crêpe Suzette een bekende. De crêpe Suzette is een uitvinding van de befaamde Franse chef-kok Auguste Escoffier in 1890, maar er gaat ook een verhaal over een tiener ober Henri Charpentier die het dessert maakte voor de Prins van Wales (later koning Edward II van Engeland) en het per ongeluk in brand stak. De toenmalige prins vroeg de ober hoe het gerecht heette en hij antwoordde dat het ‘crêpe prinses’ zou heten. De Prins was onder de indruk van het toetje en vroeg of de crêpe voortaan genoemd mocht worden naar de jonge vrouw die hem vergezeld had naar het restaurant, waardoor de naam ‘crêpe Suzette’ is ontstaan.
De crêpe Suzette is een dessert. Het is een flensje met een saus van gecarameliseerde boter, suiker, mandarijn of sinaasappel en sinaasappelschil, besprenkeld met Grand Marnier of oranje Curaçao, geflambeerd geserveerd. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten uit het oorspronkelijke gerecht voortgekomen. Zo wordt de crêpe Suzette ook wel met een bolletje ijs of een plakje cake geserveerd.
In Frankrijk kennen ze een feestdag genaamd La Chandeleur (Maria Lichtmis). Het feest wordt op 2 februari traditioneel gevierd met crêpes. Men zegt dat paus Gelasius pannenkoeken uitdeelde aan de pelgrims die in Rome arriveerden. De vorm en de kleur van de pannenkoek doet denken aan de zonneschijf die de lente voorspelt en het einde inluidt van de donkere en koude dagen van de winter. Er werden lange tijd pannenkoeken op deze dag gebakken om te voorkomen dat het graan het betreffende jaar zou verrotten. Om het jaar genoeg geld te hebben zou men de crêpe bakken met een gouden munt in de linkerhand. De crêpe moest worden omgedraaid met de rechterhand. Veel Fransen bakken op deze feestdag nog steeds hun crêpes. In Frankrijk serveren ze er geen stroop bij. Suiker en/of jam is gebruikelijker en in de meeste gezinnen wordt de crêpe royaal belegd met Nutella. Anders dan bij ons rollen ze de pannenkoek nooit op, maar ze vouwen hem in vieren.