Keep calm and eat Döner

Als je aan de oudere mensen in Nederland zou vragen wat een kapsalon is, dan zou je als antwoord krijgen dat dat een plaats is waar je je haar kunt laten knippen. Als je dit aan jongeren vraagt dan zou je een heel ander antwoord kunnen verwachten. De Turkse keuken is sinds kort helemaal ingeburgerd in de Nederlandse fastfood community. Wat is er zo lekker aan al dat Turkse eten? Het vlees! Met name Döner.  


Iedereen heeft het wel een keer op. Een Turkse Pizza met Döner of een lekker broodje met Döner. Het is natuurlijk heerlijk om zo'n vette hap te halen, maar waarom zou je een vette hap halen als je er zelf een gezonde variant van kan maken?


Döner kebab zoals het gerecht ook wel genoemd word is van oorsprong een Turks vleesgerecht van lamsvlees. 'Döner' betekend in het Turks ronddraaien. Dönervlees wordt namelijk aan een verticaal spit gebraden en met een speciaal Dönermes gesneden. De 'uitvinden' van het broodje Döner is Kadir Nurman. In 1972 serveerde hij zijn eerste broodje Döner in Berlijn. De broodjes Döner groeide uit tot het populairse fastfoodhapje in Berlijn. Het broodje begon in de rest van Europa ook populair te worden. In de fastfoodketens in Nederland word er vaak alleen maar lams en kip Döner geserveerd. Döner vlees is erg populair en kan je bijvoorbeeld in een pita broodje, Turkse Pizza, wrap, kapsalon, patat en zelfs met rijst eten. Het meest voorkomende Dönergerecht is de Dönerschotel. Een Döner schotel wordt onder andere geserveerd met frites en of salade. Döner vlees wordt onder andere gemarineerd met een mix van tomatenpuree, zout, peper, paprika,piment, oregano en komijn. Dit zijn allemaal ingrediënten die je in de supermarkt kan vinden. Ook zijn er bij Turkse slagers en toko's kant en klare Dönermixen te vinden. Het Döner vlees is makkelijk te variëren. Zin in een lekkere maar toch gezonde kapsalon? Bak de kipblokjes met de Döner marinade en vervang de frites voor krieltjes of wedges. Tegenwoordig zijn er ook veel knoflooksauzen die minder vet bevatten. Een vette hap hoeft niet altijd (super) ongezond te zijn!



Lees ook