Duitse worst

De Duitse keuken is vooral bekend om de Duitse worst. Nu heeft elke regio wel zijn eigen specialiteit op het gebied van worst, maar over het algemeen kent iedereen wel de Currywurst (curryworst) en de Bratwurst (braadworst). De braadworst en de curryworst worden er dan ook het meest gegeten. Jaarlijks eten de Duitsers ongeveer 800 miljoen curryworsten per jaar. Je kunt de curryworst echt overal verkrijgen: in de snackbar met een portie patat (Pommes), maar ook in de chique restaurants.


De curryworst heeft een belangrijke plaats gekregen in de Duitse cultuur. Er zijn zelfs heuse fanclubs voor opgericht. In Berlijn is in 2009 een museum over de curryworst geopend. De curryworst komt namelijk oorspronkelijk uit Berlijn. Het was een uitvinding van een Duitse snackbarhoudster, Herta Heuwer. De curryworst wordt in Berlijn nog steeds op de traditionele manier gepresenteerd: in plakjes gesneden met daar over een laagje ketchup en kerriepoeder. De worst bestaat inmiddels meer dan 60 jaar. Braadworst wordt gegeten met aardappelsalade of zuurkool. Hij zal nooit ontbreken bij de Duitse barbecue. Anders dan de curryworst wordt de braadworst over het algemeen meestal geserveerd met een broodje. De braadworst wordt gemaakt van varkens-, rund- en kalfsvlees. De braadworst en de curryworst worden in Duitsland vooral gegeten als ‘snack’, een tussendoortje. Soms worden de worsten echter ook wel bij de hoofdmaaltijd gegeten. Een andere bekende worst is de Bockworst, een worst die veel weg heeft van een rookworst maar dan wel met een sterke, stevige ‘bite’. Deze worst heeft een langere geschiedenis. Hij werd al in 1889 geserveerd met een broodje, zoals dat nu nog steeds gebeurt. Welke worst je ook kiest, je spoelt hem het liefst weg met een pul bier. Bockworst kreeg deze naam dan ook omdat hij altijd werd gegeten bij een Bockbier. Duitsland heeft altijd iets met ‘worst’ gehad. Het recept voor de bekende Göttinger en Regensburger worst stamt al uit de Middeleeuwen. Zoals gezegd, kent iedere streek een eigen streekproduct op het gebied van de braadworst.



Lees ook