Pasta soorten
Pasta is er in vele soorten en maten, vooral wat de vorm betreft. Je kunt het zo gek niet bedenken, er bestaat pasta in de vorm van sterretjes, wieltjes, oortjes, bekende televisiefiguurtjes (SpongeBob). Daarnaast zijn er de pastavlinders, - spiraaltjes, - schelpjes, -elleboogjes. Er is holle, platte, lintvormige en gevulde pasta. De navel van Venus was inspiratie voor het uitvinden van de tortellini. Ravioli was oorspronkelijk bedacht om de smaak van niet meer helemaal verse of goede ingrediënten te verdoezelen door ze in de pasta in te pakken. Naast de grote verscheidenheid van de verschillende pasta soorten, is er ook nog een verscheidenheid aan benamingen:
• Canneloni pastarolletjes
• Farfalle vlindermacaroni
• Fusilli spiraalmacaroni’
• Lasagne pastavellen
• Macaroni elleboogjes
• Penne rigate geribbelde pastabuisjes
• Pipe rigate pasta schelpjes
• Ravioli gevulde pasta kussentjes
• Spaghetti lange dunne pasta
• Tagliatelle lintvormige pasta’
• Tortellini pasta knoopjes (gevuld met kaas, vlees, noten, of champignons)
Grappig detail is dat van de fusilli ook pasta in drie kleuren wordt verkocht, fusilli tricolore. Het is de bijnaam van de Italiaanse vlag met de kleuren rood, wit en groen. Voor de groene kleur is spinazie of brandnetel toegevoegd en voor de rode kleur is tomatenpuree toegevoegd. De toevoeging rossi of rosso betekent dat de pasta rood is gekleurd. Als er staat pasta verdi, dan bedoelt men pasta waaraan een groene kleur is toegevoegd. Er zijn ook andere kleuren mogelijk. Zwarte pasta wordt gemaakt met zwarte inkt van de inktvis, bruine pasta met eekhoorntjesbrood, oranje pasta met wortel en paarse pasta met bosbessen. Hoe prachtig de kleur ook van de pasta is, ze mag nooit de smaak van de pasta (of de saus) overheersen.
Naast de verschillende vormen en kleuren kun je pasta ook onderverdelen in vers en gedroogd. Gedroogde pasta is zeer lang houdbaar. Verse pasta heeft een beperkte houdbaarheidsdatum, maar kun je wel invriezen. Je vindt de verse pasta in de koeling van de supermarkt. Gedroogde pasta heeft een langere kooktijd dan verse pasta. In Italië eten ze de pasta niet als hoofdmaaltijd, maar als voorgerecht. Het hoofdgerecht dat volgt is meestal een vis- of vleesschotel.