Suikerfeest

  1. Redenen om dankbaar te zijn
  2. De viering
  3. Lees ook

Het Suikerfeest heet “ied-al-fitr” , wat betekent: feest van het breken van de vasten.  Het is naast het Offerfeest een van de twee grote feesten van de islam. De negende maand volgens de moslimkalender is de vastenmaand Ramadan.  De Ramadan is een tijd van vasten. Het vasten is voor moslims een uiting van dankbaarheid. Dankbaarheid voor het geven van de koran door Allah aan Mohammed en voor de overwinning van Mohammed op de Mekkannen, waardoor het voortbestaan van de islam zeker werd gesteld. De zelfbeheersing die het vasten vergt, is een manier om boete te doen voor de zonden die zij het verstreken jaar hebben begaan. Belangrijk is dag zevenentwintig, wanneer het nacht wordt. Deze nacht wordt “Lailat al-gadr”genoemd. Deze nacht werd de koran aan Mohammed geopenbaard.


Redenen om dankbaar te zijn

De herdenking van de openbaring van de koran aan Mohammed. De overwinning van Mohammed op de inwoners van Mekka. De vergeving van de zonden. Het zijn allemaal redenen om dankbaar te zijn. Deze dankbaarheid vindt haar hoogtepunt op de dag waarop de vasten gebroken wordt, als Allah tot de gelovigen spreekt: “Jullie hebben voor mij gevast en de vasten voor mij gebroken. Sta op, terwijl jullie vergiffenis ontvangen.” Omdat de zonden geboet zijn is de dag van het feest voor de moslims een soort nieuw begin, als een nieuwjaarsdag.


De viering

De Arabische naam voor het Suikerfeest is “Id Al-Fitr”, wat betekent: feestmaal. De ochtend van de eerste dag van de tiende maand (Sjawwal) wordt er vroeg opgestaan. Moslims baden zich, trekken mooie nieuwe kleren aan en ze zorgen dat ze lekker  ruiken. Op deze manier getuigen ze er feestelijk van dat ze een maand gevast hebben. Het aantrekken van nieuwe kleren symboliseert tevens een nieuwe start. Nadat de zon is opgekomen, mag er ook gegeten worden.  Het vasten is nu echt voorbij.  Daarna gaat iedereen, mannen, vrouwen en kinderen naar een ontmoetingsplaats. Dat kan een moskee zijn of een zaal of in warme landen een stuk terrein, om naar de preek van de imam te luisteren. Hiermee wordt de Ramadan echt afgesloten. Als de plechtigheden zijn afgelopen, omhelzen de mensen elkaar en vergeven zij elkaar eventuele fouten uit het afgelopen jaar. Zij wensen elkaar een gezegend feest en alle goeds. De rest van de dag wordt met familie doorgebracht en soms worden de graven van ouders of kinderen bezocht. Het Suikerfeest dankt haar naam aan de vele zoetigheden die bij het familiebezoek worden gegeten. Er worden ook cadeautjes aan elkaar gegeven. De kinderen doen volop mee aan de feestvreugde ook al hebben ze meestal maar enkele dagen gevast om met de volwassenen mee te doen. In sommige islamitische landen is er deze dag kermis en staan er snoepkramen op straat. Iedereen is aardig voor elkaar en hun omgeving om met een schoon geweten en goede voornemens verder te gaan.



Lees ook