Asperge kooktips

Asperges zijn vers het aller-lekkerst. Dat betekent dat je ze op de dag van aankoop het beste kunt eten. Het liefst zouden ze nog vers van het land gehaald moeten zijn. Maar dat lukt niet iedereen en gelukkig kun je ze dan ook best een aantal dagen bewaren. Wikkel witte asperges in een vochtige (thee)doek en leg ze in de groentelade van de koelkast. Groene en paarse asperges kunnen beter in een open plastic zak in de groentelade worden bewaard. Asperges zijn op deze manier zeker een aantal dagen houdbaar.


Het is ook mogelijk om de asperges in te vriezen. Handig als je langere tijd van deze seizoensgroente wilt genieten. Schil de asperges zorgvuldig en was en droog ze. Verpak ze in een diepvrieszakje. Zo kun je asperges ruim vier maanden tot zes maanden in de vriezer bewaren. Voor de bereiding hoef je ze niet te ontdooien. Je kunt ze bevroren in de pan doen.


Het schillen van een asperge is even een klusje maar met de volgende tips lukt het prima. Was de asperges eerst goed. Zet ze voor het schillen ongeveer een half uur in koud water. De stengels zullen zich volzuigen met het water en worden zo malser en sappiger en makkelijker te schillen. Schil de asperge met een dunschiller. Je kunt ook een speciale aspergeschiller gebruiken. Schil vanaf twee centimeter onder de kop naar het uiteinde. (Snijd van het uiteinde minstens twee centimeter af. Dit is het harde gedeelte). Schil de asperge goed, doe het twee keer in de rondte. Leg de geschilde asperges tot bereiding weer opnieuw in koud water. Groene asperge hoeft niet altijd geschild te worden. Het geld alleen voor de dikkere sorteringen (AA, A en B). Je kunt groene asperges net hierboven vermeld schillen. Ze hoeven niet langer dan 15 minuten in koud water gelegd te worden. Schil alleen het violette gedeelte aan de onderkant, een kleine 6 centimeter.


Per persoon reken je op 500 gram witte asperges. Leg de asperges in ruim kokend water en voeg eventueel zout toe. Breng het water terug aan de kook. Draai het vuur daarna laag en houdt het water tegen de kook aan. Afhankelijk van de dikte zullen ze in ongeveer 15 minuten gaar zijn. Er zijn speciale aspergepannen verkrijgbaar. Hierin breng je de asperges aan de kook en laat ze 4 tot 8 minuten koken. Dan gaat de pan van het vuur. In het hete water kunnen de asperges dan nog 15 tot 20 minuten nagaren. Haal de asperges met een schuimspaan of met behulp van twee vorken voorzichtig uit het kookvocht. Laat ze goed uitlekken. Groene asperges kook je 3 tot 5 minuten. Haal de pan van het vuur en laat ze in het kookvocht met de deksel op de pan nog 10 minuten nagaren. Voor paarse asperges reken je 350 gram per persoon bij het hoofdgerecht en 125 gram voor een voorgerecht. Ze hebben een zoetere smaak. Je hoeft ze niet te schillen. Je kunt ze rauw eten. Paarse asperges worden over het algemeen niet gekookt. De kleur verandert tijdens het koken in een minder aantrekkelijke grauwe kleur. Wil je ze toch koken dan kan dat wel. Kook ze niet langer dan 4 tot 6 minuten.


Lees ook