Witte versus groene en paarse asperges

Er bestaan verschillende soorten asperges, maar de meest verkochte zijn de witte en groene asperges. Sinds 2007 zijn er ook paarse asperges te koop van het ras Pacific Purple. Het ras is overgewaaid uit Australië en Nieuw Zeeland. Asperges zijn de jonge stengels die uit de wortel van de aspergeplant groeien. Wat is nu precies het verschil tussen de verschillende soorten en hoe bereid je de verschillende soorten?


Witte en groene asperges komen uit dezelfde aspergeplant. Witte asperges groeien in een opgehoogd grondbed (in de aarde). In het donker blijven ze wit. Groene asperges worden boven de grond geteeld. Dit geeft ze een groene of violetgroene kleur. Groene asperges zijn wat geuriger en hebben een krachtigere smaak dan de witte asperges. Paarse asperges hebben een hoog suikergehalte en smaken zoeter. Je kunt deze paarse asperges, anders dan de witte en groene asperge, ook rauw eten. De kleur en de zoete smaak maakt ze een prima ingrediënt in salades. Verwar de paarse asperge niet met de door de zon verkleurde violette asperge. De paarse asperge heeft een diep paarse kleur, bijna zwart. Je hoeft de groene en paarse asperge niet te schillen.


Staan witte asperges op het hoofdmenu? Kies dan voor 500 gram per persoon. Voor groene en paarse volstaan 350 gram. Je hoeft deze laatste niet te schillen. Voor een voorgerecht kies je voor de witte asperges 250 gram en voor de groene en paarse 125 gram.


Witte asperges worden traditioneel gekookt opgediend met een botersaus of een witte saus, hamsnippers en verkruimelde eieren. Ernaast serveer je wat (nieuwe) aardappelen of krieltjes. Groene asperges kun je gekookt puur eten, eventueel besprenkeld met wat olijfolie, zout en citroensap. Ze smaken ook goed in combinatie met risotto of pasta. Net als de paarse asperge past de groene asperge goed in een salade. De kleine groene asperges kun je net als de paarse asperges prima gebruiken in roerbakgerechten. Paarse asperges hoeven slechts kort gekookt te worden. Ze smaken prima in combinatie met de witte asperges. Net als de groene asperges combineren ze goed met romige risotto. Rauw kun je hem in flinterdunne plakjes snijden en deze verwerken in een salade, dat geeft kleur en smaak.


Lees ook