Asperge weetjes
Asperge is een groente die al heel lang geleden werd gegeten door de Grieken, Romeinen en Chinezen. In het begin at men de groente vooral om haar vermeende helende krachten. Asperge bevat dan ook stoffen die een positieve werking hebben op een lage bloeddruk, problemen met de nieren, hartkloppingen en leverkwalen en het werkt bloedzuiverend. Men beweert dat asperge een slankmaker is. Het bevat dan ook weinig calorieën (21 calorieën per 100 gram), terwijl er daarnaast wel veel belangrijke voedingsstoffen en vitaminen in zitten. Asperge werd vroeger al als vochtafdrijvend middel gebruikt.
Nederland teelt haar eigen asperges sinds de 19e eeuw. In het begin werd de groente alleen in het gebied rond Bergen op Zoom geteeld. In de Eerste Wereldoorlog breidde het teelgebied zich in Limburg echter zo uit, dat dit het grootste productiegebied werd. In Grubbenvorst worden de asperges geveild. Andere teelgebieden zijn Salland, Twente en Groningen. In België worden asperges geteeld in de streek rond Mechelen en de streek rond Bornem/Puurs, maar in beperktere mate. We eten niet alle asperges zelf op. Een groot deel van de oogst gaat naar Duitsland. Niet iedereen in Nederland houdt er van. De groente is vooral in trek bij ouderen. De groente wordt nauwelijks gegeten door personen onder de veertig jaar. Toch stijgt de gemiddelde consumptie van asperges de laatste tien jaar gestaag. Een Nederlander eet gemiddeld 700 gram asperges per jaar.
Asperges worden in klassen onderverdeeld. De klassen hebben betrekking op de dikte en schoonheid. Een dikte van 20 tot 28 mm is het best en wordt ondergebracht in klasse AA. Klasse A wordt gegeven aan een dikte van 16 tot 20 mm. Klasse B staat voor een dikte tussen de 12 en 16 mm. Hele dikke asperges met een grotere dikte (groter dan 28 mm) vallen onder klasse AAA. Voor de beoordeling over de kwaliteit wordt gekeken naar de lengte van de asperge. Hij moet recht zijn en geen verkleuringen vertonen aan de kop. De kop moet vrij zijn van beschadigingen, niet hol zijn en geen bruine plekjes bevatten.
Asperges zijn in verhouding tot andere groenten niet goedkoop. Dat komt omdat het een erg arbeidsintensieve groente is. Iedere stengel moet afzonderlijk worden opgespoord en dan met de hand op de juiste lengte worden afgesneden. Bij aankoop kun je testen of de asperges vers zijn door twee stengels tegen elkaar te wrijven. Komt daar een tjirpend of piepend geluid uit, dan zijn ze vers. De kleur moet mooi zijn, het topje moet stevig aanvoelen en de onderkant van de asperge mag niet houterig zijn en niet meegeven als je er in knijpt.