Glutenvrij brood bakken

Personen met een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, mogen geen gluten eten. Gluten zijn eiwitten die in granen voorkomen. Door de bindende werking die deze gluten hebben, worden ze in veel producten gebruikt. Gluten moeten door coeliakie patiënten worden gemeden, omdat ze de darmen ernstig beschadigen. Dit kan voor sommige patiënten zelfs al gelden voor een enkele aanraking van de mond met (sporen van) gluten.


Gluten komen voor in verschillende granen. Die granen zijn tarwe, gerst, kamut, rogge en spelt. Hoewel haver normaal gesproken glutenvrij is, kan zij niet worden gebruikt in een glutenvrij dieet omdat deze graansoort door de akkerbouw besmet raakt met gluten en daarom niet meer als glutenvrij kan worden beschouwd.


Voor het maken van glutenvrij brood kun je gebruik maken van graansoorten die van nature glutenvrij zijn, bijvoorbeeld boekweit, rijst, quinoa, gierst, amarant (kiwicha), teff, tapioca, sorghum of maïs. Koop overigens geen kant-en-klaar maïsbrood zonder naar de gluten te kijken, want veel maïsbrood bevat naast het maïsmeel ook tarwe. Wanneer je brood bakt voor iemand met coeliakie, mag je geen brood met gluten hebben aangeraakt. Er staan tegenwoordig veel recepten voor glutenvrij brood en andere bakproducten op het internet. Zo kun je verschillende graansoorten uitproberen tot je de meest lekkere hebt gevonden.


Om zelf brood te bakken, kun je wel met de bovenmelde meelsoorten aan de slag. Toch is het altijd verstandig om de verpakking van het meel te raadplegen of er inderdaad de vermelding ‘glutenvrij’ op staat. Je kunt het natuurlijk ook navragen bij de bakker of de winkelier. In sommige gevallen kan het meel in aanraking zijn gekomen met graansoorten die wel gluten of tarwe bevatten. Dit komt bijvoorbeeld veel voor bij boekweit.

Nu bestaan er ook producten die uit ingrediënten bestaan als tarwe, rogge, gerst of haver die glutenvrij zijn gemaakt. Door scheiding van gluten en zetmeel is het product alsnog glutenvrij gemaakt. Vroeger kon je de glutenvrije producten alleen maar in speciale zaken, bijvoorbeeld in de reformwinkel kopen. Tegenwoordig zijn alle fabrikanten verplicht op de verpakking te vermelden of het product (sporen van) gluten kan bevatten. Je vindt nu ook een steeds groter assortiment in de supermarkt (bij de speciale voeding).


Lees ook