Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord


Kolen: soorten en toepassingen


Een heerlijke, veelzijdige groente: de kool. Er zijn vele soorten kolen. Ze behoren tot de familie van de kruisbloemigen. Hiervan zijn wel 400 soorten, waaronder ook de mosterd, rammenas, en tuinkers.  De koolsoorten zijn biologisch gezien één soort die door de mens in diverse richtingen is gekweekt. Bij de bloemkool en de broccoli wordt de bloem en bloemdelen geconsumeerd en bij de Chinese kool, paksoi, rode en witte kool worden de bladeren gegeten. Bij spruitkool zijn het de okselscheuten. Het kweken van de kolen heeft voor veel verschillende vormen gezorgd.

Kool is gezond

Koolsoorten bevatten veel vezels, vitamine A en C. Ze bevatten weinig calorieën. Kool bevat veel glucosinolaten, hetgeen volgens onderzoeken bescherming tegen kanker kan geven. Kolen bevatten zwavelverbinding die tijdens het koken een sterke geur afgeven. Het is waarschijnlijk daarom dat kinderen er niet dol op zijn. Je kunt de sterke geur tijdens het koken vermijden door de kool zeer vers te gebruiken en zo kort mogelijk te koken, of de kook eerst te blancheren.




Soorten en toepassingen

Bloemkool kan gekookt, gestoomd, gestoofd of gebakken gegeten worden. Er bestaat niet alleen witte bloemkool, maar ook groene en de torentjesbloemkool Romanesco. Je kunt bloemkoolroosjes ook rauw eten en gebruiken voor een dip of verwerken in een slaatje. In rauwe bloemkool zit veel vitamine C.

Sluitkool is een verzamelnaam voor witte, rode en savooiekool. De kolen sluiten hun bladeren en vormen zo een bol. Je kunt ze rauw eten, maar je kunt ze ook stomen of koken. De buitenste bladeren en de harde kern moet je niet gebruiken. De rode kool is een kool die het liefst zoet zuur bereid kan worden met appelen, suiker en azijn. Rode en witte kool zijn ook geschikt voor salades.

De groene kool is een typische wintergroente, net als de boerenkool. De groene kool past goed in een stamppot. De groene kool kun je gelijk met de aardappelen koken.

De paksoi is binnen enkele tellen klaar en is ideaal om te roerbakken.

Broccoli is iets fijner en pittiger van smaak vergeleken met de bloemkool. Broccoli kun je stomen, koken en roerbakken.

Spruitjes zijn voor het eerst geteeld in Brussel en heten in het Frans "choux de Bruxelles"en in het Engels "Brussels sprouts".  Spruitjes zijn mini-kooltjes. Je kunt ze het best koken. Even voorgekookt, passen ze ook prima in een roerbakgerecht.

Dan zijn er nog de koolrabi's.  Er zijn twee soorten, een paarse en een groene.  Van koolrabi's kunnen zowel de stelen als de knollen gegeten worden. De knollen hebben een zachte bloemkoolsmaak.



Lees ook

  • De gezelligste PaasbrunchDe gezelligste Paasbrunch
    Een van de vrolijkste lunches van het jaar is de Paasbrunch. Het is een brunch voor de hele familie waar je de tijd voor neemt, genietend van heerlijke broodjes en lekker
  • Glutenvrij brood bakkenGlutenvrij brood bakken
    Personen met een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd, mogen geen gluten eten. Gluten zijn eiwitten die in granen voorkomen. Door de bindende werking die deze gl
  • Koken voor grote groepenKoken voor grote groepen
    Het is erg gezellig om veel mensen uit te nodigen voor het eten. Toch is het niet eenvoudig om voor een grote groep mensen te koken. Een goede voorbereiding is essentieel
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven