Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Oliebollen

    Inmiddels is het een eeuwenoude traditie voor mensen uit Nederland en België, oliebollen tijdens Kerst en Nieuw Jaar. Oliebollen zijn niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Rond de kerstdagen stromen de folders en posters binnen met prachtige afbeeldingen van een bord gevuld met oliebollen bestrooid met wat poedersuiker en een glas champagne ernaast.

    Oliekoeken
    Oliebollen bestonden niet voor de zeventiende eeuw. De voorganger van de oliebol is de oliekoek. Goede olijfolie was schaars in Nederland en daarom werd het deeg in een klein bodempje vet gebakken. Dit zorgde voor platte koeken vandaar de naam oliekoek. De oliekoek vindt zijn oorsprong in de Germaanse tijd waarbij de Germanen aan het einde van december voedsel aan de goden offerden om hun tevreden te houden. In de Middeleeuwen begon de oliekoek steeds populairder te worden. De oliekoeken werden veel genuttigd in de winter omdat zij rijk aan vet en calorieën waren. In de zeventiende eeuw ontstond oliebol. Door betere economische omstandigheden werd er meer en betere olijfolie in Nederland geleverd. Men gebruikte meer olie bij het bakken en zo kreeg het deeg de kans om een ronde vorm aan te nemen.
    In de negentiende eeuw werd de oliebol een traditionele lekkernij voor Oud en Nieuw. De reden hiervoor is naast het feit dat het voedzaam dat men in de koude jaartijden armen rond oud en nieuw op een kniepertje of oliebol ging trakteren.




    Oliebollen baas
    Oliebollen worden in Nederland vaak gevuld met krenten maar in België word de oliebol zonder krenten verkocht. Sinds 1993 organiseert het AD een oliebollentest, die streng word beoordeelt door de jury en ieder jaar wordt er weer een winnaar uitgekozen, die de titel van 'Beste oliebollenbakker van Nederland' mag dragen. Niemand had ooit gedacht dat de oliebollen zo serieus genomen zouden worden. Let goed op wie de winnaar is dit jaar en haal daar je oliebollen voor Oud en Nieuw!






    Lees ook

    • Biologisch geteeld, wat houdt dat in?Biologisch geteeld, wat houdt dat in?
      Tegenwoordig kun je in supermarkten en winkels steeds meer een keuze maken tussen “gewone” producten en biologische of ecologische. Vaak zijn de laatste wel i
    • Hazen en konijnenHazen en konijnen
      In de natuur zie je direct het verschil tussen een haas en een konijn. Culinair worden ze ook anders bereid. Het hazenseizoen loopt van 15 oktober tot 1 januari. Hazen di
    • Nu bestaan er ook producten die uit ingrediŽnten bestaan als tarNu bestaan er ook producten die uit ingrediŽnten bestaan als tar
      Wat wordt nu precies met steak bedoeld? Steak is de Engelse benaming voor biefstuk. Met biefstuk bedoelen we een mals en mager stuk spiervlees. Het kan een gewone biefstu
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven