Oliebollen

Inmiddels is het een eeuwenoude traditie voor mensen uit Nederland en België, oliebollen tijdens Kerst en Nieuw Jaar. Oliebollen zijn niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Rond de kerstdagen stromen de folders en posters binnen met prachtige afbeeldingen van een bord gevuld met oliebollen bestrooid met wat poedersuiker en een glas champagne ernaast.


Oliekoeken
Oliebollen bestonden niet voor de zeventiende eeuw. De voorganger van de oliebol is de oliekoek. Goede olijfolie was schaars in Nederland en daarom werd het deeg in een klein bodempje vet gebakken. Dit zorgde voor platte koeken vandaar de naam oliekoek. De oliekoek vindt zijn oorsprong in de Germaanse tijd waarbij de Germanen aan het einde van december voedsel aan de goden offerden om hun tevreden te houden. In de Middeleeuwen begon de oliekoek steeds populairder te worden. De oliekoeken werden veel genuttigd in de winter omdat zij rijk aan vet en calorieën waren. In de zeventiende eeuw ontstond oliebol. Door betere economische omstandigheden werd er meer en betere olijfolie in Nederland geleverd. Men gebruikte meer olie bij het bakken en zo kreeg het deeg de kans om een ronde vorm aan te nemen.
In de negentiende eeuw werd de oliebol een traditionele lekkernij voor Oud en Nieuw. De reden hiervoor is naast het feit dat het voedzaam dat men in de koude jaartijden armen rond oud en nieuw op een kniepertje of oliebol ging trakteren.


Oliebollen baas
Oliebollen worden in Nederland vaak gevuld met krenten maar in België word de oliebol zonder krenten verkocht. Sinds 1993 organiseert het AD een oliebollentest, die streng word beoordeelt door de jury en ieder jaar wordt er weer een winnaar uitgekozen, die de titel van 'Beste oliebollenbakker van Nederland' mag dragen. Niemand had ooit gedacht dat de oliebollen zo serieus genomen zouden worden. Let goed op wie de winnaar is dit jaar en haal daar je oliebollen voor Oud en Nieuw!




Lees ook