Ree culinair

Ree behoort tot het meest edele wild. Het jachtseizoen loopt van mei tot september en van januari tot half maart. Hoewel de ree tot de hertensoort behoort, moet je het dier zeker niet met een hert verwarren. Reeën zijn beduidend kleiner. Een hert kan de grootte van een paard hebben, terwijl de ree niet groter zal worden dan het formaat van een herdershond. Het vlees van hert heeft een uitgesproken wild smaak. Het roodbruine vlees van ree is mals en de structuur is verfijnd kortdradig.


De ree is geen bedreigde diersoort. In Nederland komen ze voor in bos- en heidestreken, in het bijzonder op de Veluwe en langs de Duitse grens. Ook worden reeën geïmporteerd uit Oost-Europa en Oostenrijk. Het verkeer is in Nederland de grootste doodsoorzaak voor de ree. De dieren lopen namelijk vrij rond en de wegen voeren dwars door het leefgebied van de ree. Met wildspiegels probeert men zoveel mogelijk aanrijdingen te beperken. Het jagen op ree heeft verschillende motieven. De ree zou schade toebrengen aan de landbouw, verkeersongevallen veroorzaken, en het afschieten van de zwakke reeën zou de populatie gezond houden en overbevolking tegengaan.


De smaak van het vlees van de ree wordt mede bepaald door de voeding. Men zegt dat een fijnproever aan de smaak kan bepalen in welke tijd van het jaar het dier is geschoten. De jaargetijden bepalen het aanbod van voeding voor de ree. Hoe jonger het dier, hoe malser het vlees. Tot een leeftijd van 2 tot 3 jaar is het vlees heerlijk mals. Het magere vlees wordt bij de bereiding snel droog. Om te voorkomen dat het vlees bij de bereiding uitdroogt, wordt het gelardeerd met vet spek. De rug en de bouten zijn het meest interessante stukje vlees. Er zit weinig vlees aan de voorbout van de ree. Dit stuk van de ree wordt veel gebruikt voor het maken van reepeper (een stoofschotel). Van het ribstuk worden koteletten gesneden. Van de achterbout worden biefstukjes gesneden. Uit de reerug haalt met voornamelijk medaillons.


Ree combineert goed met cranberry- of rode bessensaus, cognacsaus, rode wijnsaus, aardappelpuree, champignons of andere paddenstoelen, appel en bietjes.


Lees ook