Bourgondisch
Bourgondisch eten, wat bedoelen we daar nu precies mee? Bourgondiërs zijn natuurlijk in de eerste plaats de bewoners van Bourgondië, een regio in Frankrijk. Bourgondië heeft een lange geschiedenis als koninkrijk en hertogsdom. De hertogen van Bourgondië waren familie van het Franse koningshuis van Valois. Dit koningshuis had een behoorlijk machtig rijk opgebouwd. Ze bezaten rond 1400 land over het gehele Noodoosten van het tegenwoordige Frankrijk. Een groot deel van Nederland behoorde daar ook toe.
Bekende hertogen van Bourgondië waren Filips de Goede (1396-1467) en Karel de Stoute (1433-1477). Het hof van beide heren stond bekend om de grote luxe en rijkdom. Ze waren beiden levensgenieters. Beiden trouwden drie keer en Filips hield er meer dan 30 maîtresses op na. De reputatie van deze heren kan verwijzen naar de betekenis van het woord ‘Bourgondisch’. Het slaat namelijk ook op een levensstijl waarbij er flink genoten wordt van het leven. Men noemt de inwoners van de zuidelijke provincies in Nederland (Limburg, Noord-Brabant en Limburg) en de Belgen vaak Bourgondiërs, omdat zij ongegeneerd kunnen genieten van lekker eten en drinken. En dat is ook wat met ‘Bourgondisch genieten’ wordt bedoeld: heerlijk eten met een goed glas wijn en het liefst in een luxe entourage, bijvoorbeeld in een kasteel of een stijlvol restaurant. Sommigen menen dat Bourgondisch ook overdadig veel eten inhoudt, en anderen menen dat het nu juist gaat om luxe, geraffineerde gerechten en de gezelligheid. Geeft de menukaart aan dat er een Bourgondische avond wordt georganiseerd? Bedenk dan wel dat dit kan betekenen dat er met de handen mag worden gegeten. Het Bourgondische diner bestaat in dat geval uit veel vlees, waaronder veel kluif- en knaagproducten. Deze vorm van Bourgondisch eten wordt vooral georganiseerd bij vrijgezellenfeesten. Het is dus wel raadzaam uit te zoeken waar het ‘Bourgondisch’ voor staat als je wilt reserveren in een onbekend restaurant.