Koninginnehapjes
Koninginnehapjes zijn smakelijke gerechtjes waarvan de basis bestaat uit een pasteibakje. Het pasteibakje is gemaakt van bladerdeeg. Het is eigenlijk een typisch Belgisch gerecht. Je vindt ze op bijna elke menukaart in Vlaamse restaurantjes of brasseries. Andere benamingen voor het Koninginnehapje zijn vide of vol-au-vent. In België worden de Koninginnehapjes ook als voorafje en bij de hoofdmaaltijd gegeten. Voor het maken van een smakelijk borrelhapje kun je mini pasteitjes gebruiken.
Hoewel het Koninginnehapje nu echt een Belgisch gerecht lijkt, komt het oorspronkelijk uit Lotharingen (Frankrijk). Bij de kleine variant, waarbij het pasteibakje zo klein is dat het in twee hapjes kan worden gegeten, wordt ‘bouchee’(hapje) genoemd. De gevulde kleine variant zou zijn bedacht en misschien zelfs wel uitgevonden door Marie Leszczynska (1703-1768), dochter van koning Stanislaus van Polen. Zij trouwde in 1725 met Koning Lodewijk XV en werd door het huwelijk koningin van Frankrijk. Het smakelijke hapje werd ‘bouchée á la Reine, genoemd. Letterlijk vertaald betekent het: Koninginnehapje.
Voor de pasteitjes kun je kant-en-klare pasteitjes (grote en kleine formaten) in de supermarkt kopen. Ook kun je de bakjes zelf met (diepvries) bladerdeeg maken. Steek uit het bladerdeeg per pasteitje zes ringen uit het bladerdeeg. Steek uit vier van deze zes rondjes een kleiner rondje. Bouw het kuipje en begin met de grote dichte ring. Daarboven de vier ringen met het gat er in. ‘Lijm’ ze aan elkaar vast met behulp van een losgeroerde dooier. Bovenop het pasteitje komt weer het gesloten rondje. Deze wordt ook bestreken met de eidooier. Bak de pasteitjes in de oven (15 tot 20 minuten) op 180 graden Celsius. Nu kun je ze simpelweg vullen met een kant-en-klare ragout, maar het is leuker en smakelijker de inhoud zelf te maken. Meestal wordt voor de vulling kip, wild, ossentong of zwezerik in een romige bechamelsaus met champignons en gehaktballetjes gemaakt. Maar er zijn ook vegetarische vullingen mogelijk. Je kunt de hapjes zo culinair maken als je maar wilt. In België serveren ze de Koninginnehapjes vaak met frietjes of aardappelpuree.