Koninginnedag

We vieren Koninginnedag sinds 1948 op 30 april (verjaardag koningin Juliana). Daarvoor werd ook Koninginnedag gevierd, maar op een andere dag, namelijk 31 augustus (verjaardag koningin Wilhelmina). Koninginnedag is een officiële Nederlandse feestdag. Er worden door het hele land feestelijke evenementen georganiseerd. Deze dag (en de avond ervoor) mogen door iedereen oude spulletjes op straat verkocht worden (de zogenaamde vrijmarkt). Nederland wordt gehuld in oranje kleuren. De koningin bezoekt plaatsen in Nederland om het feest te vieren. Hier komen miljoenen mensen op af en het bezoek wordt door velen op de televisie gevolgd.


De eerste Koninginnedag werd gevierd in 1885. Het idee voor een nationale feestdag kwam niet uit het koningshuis. J.W. Gerlach, hoofdredacteur van het Utrechtsch Provinciaal en Stedelijk Dagblad kwam in 1885 met het idee een nationale feestdag op de verjaardag van (destijds) prinses Wilhelmina te organiseren. Het was dan ook oorspronkelijk een Utrechts feest. In 1902 werd het feest overal gevierd en kon je spreken van een volksfeest. In dat jaar was Wilhelmina hersteld van een ernstige ziekte. Dat werd door de hele bevolking massaal gevierd. In de vroege jaren van Koninginnedag waren de Koninklijke leden overigens persoonlijk niet aanwezig op de festiviteiten die door het hele land georganiseerd werden. In 1948 werd Koninginnedag verplaatst naar 30 april. Het was het jaar dat Juliana koningin werd. Vanaf dat moment kon het volk meegenieten met de koningin van het grote feestgebeuren. In dat jaar konden duizenden mensen een glimp van de koningin opvangen en in een enkel geval de hand schudden langs het bordes van paleis Soestdijk.


Toen koningin Beatrix gekroond werd tot koningin, werd de verjaardag van Juliana gehandhaafd voor het vieren van Koninginnedag. Beatrix wilde zo haar eer betonen aan haar moeder. Het was ook praktischer, omdat Beatrix op 31 januari haar verjaardag viert. Op een dergelijke datum zouden veel buiten evenementen door het weer niet meer mogelijk zijn. Nu bezoekt de koningin ieder jaar twee plaatsen in Nederland waar grote feestelijkheden worden georganiseerd. Ook in vele andere plaatsen worden festiviteiten georganiseerd. Je kunt wel stellen dat nergens in de wereld zo uitbundig de verjaardag van de koningin (of koning) zo uitbundig wordt gevierd als door de Nederlandse bevolking.



Lees ook