Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Selderij allergie

    Selderij is een plant uit de schermbloemenfamilie. Uit deze familie komt de snijselderij, bleekselderij en knolselderij. Van de snijselderij eten we de bladeren en bladstelen, van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij de knol. De bladeren van de knolselderij wordt vaak als kruid in de soep gedaan. Ze lijken ook veel op de gewone bladselderij, die vooral als keukenkruid wordt gebruikt. Vroeger werd geen onderscheid tussen knolselderij en selderij gemaakt. Dat kwam pas in 1543 toen men de groente en het kruid ging veredelen. Men gebruikte voorheen selderij uitsluitend als kruid en niet als groente. Het kruid werd veel gebruikt als medicijn. Ook nu nog gebruikt men selderij bijvoorbeeld om af te vallen of wegens de ontzurende werking bij jicht en reuma.

    Nu zijn er veel mensen die allergisch reageren bij inname van selderij. De allergische reacties kunnen net zo ernstig zijn als bij een pinda-allergie. Een allergische reactie kan levensbedreigend zijn en net als bij de pinda-allergie leiden tot een anafylactische shock. Anafylaxie is een situatie waarin het lichaam in een shock raakt. De bloeddruk daalt sterk, de patiënt krijgt last van benauwdheid en verliest mogelijk het bewustzijn. Andere reacties lijken veel op de reacties van de overige voedselallergieën. Het gezicht, lippen, tong of oogleden kunnen gaan opzwellen of jeuken. Selderij allergie komt vooral voor in Europa en dat heeft te maken met de consumptiegewoonten van de Europeanen. Selderij bevat veel allergenen. Allergenen zijn eiwitten die in selderij aanwezig zijn die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze allergenen zijn bestand tegen verhitting. Je vernietigt ze dus niet door selderij te verwarmen of te koken.




    Personen met een selderij allergie moeten alle producten waarin selderij is verwerkt helemaal vermijden. Dit geldt voor alle selderijsoorten en ook het selderijzaad of selderijkruiden. Ze mogen ook niet met sporen van selderij in aanraking komen. Een allergische reactie kan bijvoorbeeld al ontstaan als een product is verwerkt met machines die ook selderij (in bijvoorbeeld andere producten) hebben verwerkt. De Europese Unie heeft besloten dat fabrikanten verplicht zijn informatie hierover op de verpakking te zetten. Er moet op het etiket zijn of er selderij in het product zit en of het product sporen van selderij kan bevatten. De verwerking van selderij maakt het eiwit dat de allergische reactie uitlokt niet kapot. Selderij wordt in veel producten als smaakmaker toegevoegd. Het is een goedkope manier om meer smaak aan uiteenlopende gerechten en producten te geven.



    Selderij lokt ook vaak een kruisreactie uit. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde stoffen en je komt in aanraking met stoffen die voor jouw lichaam heel erg lijken op de stoffen waar je allergisch voor bent. Je lichaam maakt dan antistoffen aan, waardoor je klachten krijgt. Mensen die hooikoorts hebben en allergisch zijn voor berkenpollen (in het bloeiseizoen van april tot en met mei), bijvoetpollen (augustus), timothee graspollen (mei tot en met september) kunnen dan ook allergisch reageren op aanraking of inname van selderij.

    Lees ook

    • Nu bestaan er ook producten die uit ingrediŽnten bestaan als tarNu bestaan er ook producten die uit ingrediŽnten bestaan als tar
      Wat wordt nu precies met steak bedoeld? Steak is de Engelse benaming voor biefstuk. Met biefstuk bedoelen we een mals en mager stuk spiervlees. Het kan een gewone biefstu
    • Koemelk allergieKoemelk allergie
      Melk is, na borstvoeding, de belangrijkste bron van eiwitten en voedingsstoffen bij de jonge baby. Melk allergie, ook genaamd koemelk allergie of, nog officiëler: ko
    • Halloween: spincakesHalloween: spincakes
      De cupcake is de laatste tijd erg populair. Wat sommigen niet weten is dat dit versierde cakeje al heel erg lang bestaat. In het kookboek van Eliza Leslie, een bekende Am
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven