Een echt feestmaaltijd? Paella!
Zin in een écht kleurrijke en opvallende feestmaaltijd? Dan ben je bij de Spaanse keuken zonder twijfel aan het juiste adres. De oorspronkelijke Valenciaanse Paella is tegenwoordig een echt typisch Spaans gerecht. Dit feestbuffet bevat als hoofdingredienten rijst, vis, kip, konijn en tomaat. Onmisbaar hieraan is dat je de rijst kookt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of de kip. Paella mag je op een gevarieerde manier bereiden. Een geliefde manier is het bereiden van Paella met paprika en erwtjes.
Variación
Het gerecht Paella dankt haar naam aan de pan waarin het bereid wordt. De Latijnse naam voor pan is patella. In Valencia en Spanje worden de woorden paella en paellera beiden gebruikt voor de naam van de pan. Anderen beweren dat de oorsprong van het woord een romantische sfeertje kent. Zo zou de naam afkomstig zijn van de gewoonte dat mannen eens per jaar voor de vrouwen kookten. Een ander variant op dit verhaal is dat de koningin van Spanje een Valenciaans dorpje zou bezoeken en dat de dorpsbewoners een speciale maaltijd voor haar bereidden.
Traditioneel
De paella valenciana wordt gemaakt met varkensvlees, kip, eend of slakken. In deze omgeving ligt de oorsprong van het gerecht, waar het ontstaan is als goedkope maaltijd voor de boeren op het platteland. Zij kookten het tijdens de lunchpauze voor de hele ploeg, gewoon buiten op een vuurtje. Vanuit Valencia verspreidde Paella zich naar alle Spaanse windstreken. In de kuststreken ontstond er een combinatie met vis en schaaldieren, zoals garnalen. Voor hen was dit dan ook vanzelfsprekend, want deze ingrediënten waren aan de kust aanwezig en dus goedkoper. Traditioneel werden de binnenland- en zee-ingrediënten niet met elkaar vermengd, maar vanwege de welvaart en het moderne transport werd dit wel mogelijk.