Wintergroenten
Elk jaargetijde geeft een ander assortiment groente. In de winter is er volop keuze uit verschillende koolsoorten (groene kool, boerenkool, rode kool, savooiekool, witte kool en zuurkool), bietjes, knolselderij, koolraap, prei, schorseneren, spruiten, uien, winterwortelen en witlof. Het zijn stevige groenten, die heerlijk smaken bij winterse gerechten, bijvoorbeeld in een stamppot of bij suddervlees. Er zijn veel redenen om te kiezen voor seizoengroente. Zo is het aanbod van deze groente groot en de prijs dus lager. Ook heeft de groente van het seizoen veel meer smaak en de juiste voedingswaarde. En zoals je hieronder ziet, hoef je geen dag hetzelfde te eten.
Groene kool
Groene kool kun je koken, stoven en stomen. Deze groente heeft wel wat smaakmakers nodig omdat ze van zichzelf wat flauw kan smaken. Je maakt een heerlijk bijgerecht van groene kool als volgt. Bak dobbelsteentjes spek in een pan bruin en knapperig en fruit er een gesnipperd uitje bij. Voeg gesneden groene kool toe en bak dit even mee. Verkruimel een bouillonblokje over de kool en schenk er een kopje warm water bij. Laat de kool ongeveer 10 tot 15 minuten koken. Het vocht verdampt. Meng een lepel mosterd door crème fraîche en roer dit mengsel voorzichtig door de kool. Laat het door en door warm worden. Heerlijk met gekookte aardappelen en een karbonade.
Boerenkool
De boerenkoolstamppot is de populairste stamppot van de Nederlanders. Lekker met uitgebakken spekjes en een rookworst.
Rode kool
Rode kool, aardappelpuree en hachee. Een klassieke winterse combinatie.
Savooiekool
Savooiekool leent zich goed voor verschillende stamppotten. De groente gaat goed samen met rundvlees en lamsvlees. Voor de stamppot moet je de kool even (mee)koken. Kerrie is een prima smaakmaker in een stamppot van aardappelen en savooiekool.
Witte kool
Witte kool is een koolsoort die op vele manieren kunt bereiden. Je kunt van de bladen pakketjes maken met een gehaktvulling. Ze smaakt ook rauw in een slaatje met stukjes appel en rozijn. In boter gestoofde witte kool smaakt goed bij vis.
Zuurkool
Er zijn vele varianten op de zuurkoolschotel. Je kunt hem zowel hartig (met spekjes, gehakt, paprika) eten als zoet (met vruchten en rozijnen).
Bietjes
Bietjes kun je op veel verschillende manieren bereiden. Je kunt ze koud en warm eten. Het is de moeite waard om verschillende recepten uit te proberen met deze (bijna) vergeten groente.
Knolselderij
De knolselderij krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Het was vroeger een armelui groente, maar tegenwoordig zijn er topchefs die er culinaire hoogstandjes van maken. Je kunt hem nu overal in de supermarkt kopen. Deze groente combineert goed met pastinaak. Maak eens knolselderij frietjes. Snijd de knolselderij tot dunne frietjes en frituur ze in een koekenpan of wok.
Koolraap
De koolraap is zeer geschikt in ovengratins in combinatie met andere groenten. De smaak van koolraap is zoet.
Prei
Prei is een goedkope groente waar je veel kanten mee op kunt. Meestal wordt prei in combinatie met andere groenten bereid, maar gekookt en opgediend in een romige saus is deze groente ook erg lekker bij gekookte aardappelen en varkensgebraad (of een braadworst).
Schorseneren
Voor het gemak kies je voor schoongemaakte schorseneren. Deze groente wordt gekookt in water met wat melk en zout. Lekker met een Hollandse witte saus of een kaassaus.
Spruiten
Spruiten kun je op verschillende manieren bereiden, maar het meest bekend zijn de gekookte spruiten die worden opgediend met een klontje boter en wat nootmuskaat.
Uien
Uien worden veel als extra toevoeging in gerechten gebruikt. Je kunt uien ook de hoofdrol geven in een uiensoep. Of vul uien met gekruid gehakt en laat dit gaar worden in de oven. Lekker met aardappelpuree.
Winterwortelen
Winterwortelen zijn veel groter en dikker dan de zomerwortelen. Typisch Hollands is de hutspot, maar je kunt de winterwortel ook heel goed gebruiken in sauzen voor over de pasta of rijst.
Witlof
Witlof kun je rauw en gekookt eten. Rauw smaakt deze groente lekker in een salade. Die smaakt weer goed bij gebakken aardappelen of frieten. Je kunt witlof ook in de oven bereiden met ham en een kaassaus. Dat is erg lekker met aardappelpuree.