Zalm: vet gezond en lekker

Zalm behoort al enige jaren tot één van de populaire vissoorten in de keuken. Zalm is een vis die je op veel verschillende manieren kunt bereiden. De stevige structuur van het vlees van zalm is geschikt om te stoven, bakken, stomen en grillen. Gerookte zalm kun je direct uit de verpakking gebruiken, net als zalm in blik. Je kunt zalm eten als snack, bij de lunch of de hoofdmaaltijd.


Het Voedingscentrum adviseert twee keer per week vis op het menu te zetten, waarvan een keer per week een vette vis. Vette vis kan schadelijke stoffen bevatten en daarom kan het de vraag oproepen of het eten van zalm nu wel zo’n gezonde keuze is. Zalm behoort namelijk net als de haring, makreel, paling, heilbot, bokking, sardines en forel tot de vette vis. Er zijn ook matig vette vissen, zoals de baars, schar, tong, tonijn, zeewolf en zeeduivel. Het vlees van wilde zalm heeft een roze kleur. Deze kleur verkrijgt de vis door het eten van garnalen en planktonkreeftjes. Garnalen bevatten bijvoorbeeld veel caroteen, een natuurlijke rode kleurstof die wordt opgenomen door het visvlees. Kweekzalm heeft echter ook een roze kleur, maar die kleur is te danken aan een dezelfde kleurstof, die aan de voeding wordt toegevoegd. Men doet dat omdat de zalm de kleurstof nodig heeft om zich goed te voelen en zich voort te planten. Er worden overigens wettelijke eisen aan de voeding voor kweekzalm gesteld en dit wordt ook streng gecontroleerd bij de zalmkwekerijen. Gezondheidsinstanties vinden dat de positieve gezondheidseffecten van zalm zwaarder wegen dan de mogelijke negatieve gezondheidseffecten en daarom blijft het advies een keer per week vette vis te eten. Vette vis bevat namelijk een grote hoeveelheid (meervoudig onverzadigde) omega-3 vetzuren en andere belangrijke voedingstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Hoewel de visolievetzuren een kleine stijging van de concentraties LDL- en HDL- cholesterol kunnen veroorzaken, zorgen diezelfde visolievetzuren tevens voor een lichte daling van de bloeddruk van personen met een hoge bloeddruk. Er is door middel van verschillende onderzoeken aangetoond dat omega-3 vetzuren een gunstige werking hebben op de hartfunctie. Aanbevolen wordt niet meer dan twee porties (of ongeveer 300 gram) per week te consumeren. Mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kunnen baat hebben bij het eten van meer vis. Houd het echter niet alleen bij zalm, maar kies ook voor andere vissoorten. Het blijft verstandig de nodige variatie er in te houden.



Lees ook