Mineralen

  1. De rol van mineralen
  2. Macro en micro elementen
  3. Uitgebalanceerde voeding
  4. Lees ook

Mineralen zijn belangrijke bouwstoffen voor de gezondheid. Vitamines hebben mineralen nodig om te kunnen functioneren in het lichaam. Mineralen nemen we in met onze voeding. Mineralen hebben een eenvoudigere samenstelling dan vitamines. Mineralen zijn anorganische stoffen. Ze worden niet door levende organismen gevormd. Mineralen kennen we in de vorm van calcium, magnesium, en natrium. Sporenelementen zijn mineralen waar het lichaam dagelijks slechts een zeer kleine hoeveelheid van nodig heeft. Dit zijn bijvoorbeeld chroom, koper, ijzer en selenium.


De rol van mineralen

De mens heeft naast de elementen koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof tevens een aantal anorganische elementen nodig voor het onderhoud van meerdere lichaamsfuncties. Deze anorganische elementen zijn mineralen. Mineralen (ijzer) transporteren zuurstof door het lichaam en spelen een belangrijke rol bij de groei en het onderhoud en genezing van weefsels. Mineralen leveren ook een aandeel bij het samentrekken van spieren, de functie van de zenuwen en bij de energiehuishouding. Het menselijk lichaam bestaat voor 4% uit mineralen. Het lichaam is niet in staat deze zelf aan te maken en moet ze dus halen uit de voeding. Het zijn onmisbare voedingstoffen. We hebben er  maar liefst 18  verschillende soorten van nodig.


Macro en micro elementen

We kunnen de mineralen onderverdelen in twee groepen: micro en macro elementen. Macro elementen komen in betrekkelijk grote aantallen in ons lichaam voor, waarvan calcium het meeste vertegenwoordigd is. Een volwassen lichaam herbergt 2% calcium, waarvan 99% in het skelet. Andere macro elementen zijn fosfor, kalium, natrium, chloor, magnesium en zwavel. Micro elementen of spoorelementen komen in zeer kleine hoeveelheid voor. Als we het spoorelement jodium nemen, is het percentage in het menselijk lichaam 0,00003%. Hoewel dit onbelangrijk en te verwaarlozen lijkt,  is niets minder waar. De schildklier heeft dit mineraal namelijk nodig om goed te kunnen functioneren. IJzer,  zink, koper, mangaan, jodium, fluor, chroom, kobalt, seleen, molybdeen, silicium en vanadium zijn micro elementen en spoorelementen.


Uitgebalanceerde voeding

Bij een voldoende gevarieerde voeding zal er niet snel mineralen tekort optreden. Een volwaardig samengestelde voeding, bestaat in ieder geval uit zuivel, vlees of vleesvervangers, vis, verse groente en fruit. Een verminderde eetlust, een streng dieet of medicijn gebruik kan wel lijden tot een mineralen tekort. Vermoeidheid is dan al vaak een teken van dit tekort. Bepaalde elementen worden alleen goed opgenomen in combinatie met andere voedingstoffen. IJzer wordt beter in het lichaam omgenomen met voldoende vitamine C. Aan de andere kant remmen bepaalde voedingstoffen de opname van mineralen. Voorbeeld is het drinken van thee, waar tannine (een soort looistof) in zit. Deze tannine werkt de opname van calcium, ijzer en zink in het lichaam tegen. Dezelfde tegenwerking wordt veroorzaakt door de stof fytinezuur. Dit is een stof die voorkomt in zilvervliesrijst. Fytinezuur gaat een verbinding aan met calcium, ijzer en zink, waardoor ze onoplosbaar worden. Het lichaam kan deze elementen dan niet meer in zich opnemen. Je kunt niet snel teveel mineralen binnenkrijgen. Een overschot verlaat het lichaam meestal zonder schade aan te richten.


Lees ook