Pasta's
Naast brood zou pasta een hele goede plaats in kunnen nemen naar eenvoudigheid en tegelijkertijd zoveel veelzijdigheid. Pasta bestaat gewoon uit bloem, eieren en zout. Maar er bestaan wel honderd manieren om pasta te bereiden. En dan hebben we het nog niet over de hoeveelheid soorten pasta’s. Vroeger dacht men dat rond 1295 de Venetiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo de pasta geïntroduceerd had in Italië na zijn terugkeer uit China. Dat blijkt niet juist. Het is inderdaad waar dat de Chinezen al heel lang een manier hadden ontdekt om van bloem en water deegsliertjes te maken. Maar andere onderzoekingen wijzen er toch op dat deze gewoonte al heel lang daarvoor al bekend was rond het Middellandse Zeegebied, lang nog voordat Marco Polo uit Venetië naar het verre China vertrok.
De geschiedenis daargelaten, het is een feit dat de Italiaanse spaghetti en andere Italiaanse pastaspecialiteiten inmiddels de hele wereld veroverd hebben. En dat is niet zo gek. Pasta is voedzaam. Het bevat volwaardige eiwitten en complexe koolhydraten. Het is rijk aan vitamines, vooral die van het B-complex. Daarnaast is pasta licht verteerbaar. Het is een fabeltje dat pasta niet goed zou zijn voor de lijn. Het gevaar zit in vette sauzen en niet in de pasta. Het is zelfs zo dat de authentieke Italiaanse recepten voor pasta juist zeer eenvoudig zijn en dicht bij de natuur zitten. Ze worden ook nog eens bereid volgens het ritme van het seizoen en wat er zoal groeit en bloeit in een bepaalde streek. Wij kunnen hier in ons land dankzij de import deze ingrediënten meestal ook redelijk makkelijk verkrijgen. Dat maakt het mogelijk de typisch Italiaanse smaak ook in onze eigen keuken te benaderen.
Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar de speciale voedingsgewoonten van landen rond de Middellandse Zee. Het is gebleken dat mensen hier minder hart- en vaatziekten hebben. Er wordt weinig gebruik gemaakt van dierlijke vetten, terwijl er juist veel gebruik wordt gemaakt van groenten en olijfolie. Natuurlijke, geperste olijfolie bevat een grote hoeveelheid enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze gezonde vetzuren verlagen enerzijds de slechte cholesterol en anderzijds verhogen ze de goede cholesterol. Olijfolie geeft de van nature neutraal smakende pasta daarbij een typisch Italiaans karakter. Combineer die smaak met andere gezonde smaakmakers als knoflook, tomaten en zuiderse kruiden en je hebt al een heerlijke basis voor een authentieke Italiaanse maaltijd. Bedenk wel dat je een pasta nooit mag domineren met een saus. De saus moet de pasta als het ware alleen maar parfumeren.