Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Een flinke opsteaker

Lees de column van HildeHet moest er een keer van komen: échte steak eten in een restaurant. En dan niet in het eerste het beste restaurant, maar in een echt steakhouse waar je de keuze hebt tussen tournedos, ribeye, filet mignon en porterhouse. En waar ze dan haarfijn kunnen uitleggen welke 'cut' waarvandaan komt en hoe het zit met de vetdoorrijging. Kortom, waar ze verstand van zaken hebben.

Ik probeer niet eens meer thuis een biefstuk te bakken, want dan doe ik de arme koe tekort. Waarschijnlijk wordt 'ie te doorbakken, warmt 'ie niet goed op van binnen of loopt al het bloed eruit voordat ik de kans heb het stuk vlees dicht te schroeien. En dat is zonde. Vooral als je wat meer geld hebt uitgegeven bij de slager.

Dus het leek mij een beter idee om ergens heen te gaan waar ze wél weten wat ze aan het doen zijn, en intussen ook nog een lekker frietje erbij kunnen serveren. In een steakhouse dus. Dat je wel wat extra geld moet meenemen, neem ik dan maar voor lief. Als we het doen, doen we het goed.

Vegetarische vrienden zullen het er minder naar hun zin hebben. Als je geluk hebt, staat er een salade als bijgerecht op het menu, maar voor de rest is het vlees, vlees en nog eens vlees. Een worst hier, een spiesje daar, en vooruit, je kunt ook kreeft bestellen, maar alleen in combinatie met een stuk vlees.

Maar het moeilijkste is dus de keuze voor het soort steak dat je wilt. Ribeye, t-bone, porterhouse, ossenhaas of filet mignon? Die laatste viel al vrij snel af: ik wil wel iets te eten krijgen voor m'n geld. En de filet mignon wordt ook wel de filet mini genoemd: het zachtste stukje vlees dat je het hardste raakt in de portemonnee.

Mijn keuze viel uiteindelijk op een rib-eye zonder bot: een Scotch. Een mals gemarmerd stuk vlees zonder dikke vetlagen, maar wel zeer smaakvol. Het liefst niet té rauw, dus een medium, wat tot in perfectie werd uitgevoerd. De pepersaus die erbij was besteld was haast zonde omdat het de echte smaak zou maskeren. Enfin, voor mij geen geklungel meer: ik spaar m'n centen wel op voor een restaurantbezoekje. Daar kan deze hobbykok nog een (ossenhaas)puntje aan zuigen.

Bekijk ook

Wasabiwarmte
Ik hou van sushi, maar ben bang dat ik geen ultieme sushilover ben. Ik hou namelijk niet van wasabi en niet van gember. Slechts het dippen in sojasaus bekoort me. En het liefst zou ik dat dan met gewoon bestek doen.

Reageren

 • Naam
 • Email
 • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven