Give me s'more!
We zijn al die worsten, steaks en gegrilde paprika van de barbecue inmiddels wel een beetje zat. Niet dat de grill nu elke zomeravond aangaat, maar toch: we willen wel eens iets anders. En met nog slechts een paar echt zomerse dagen voor de boeg, en kortere en bovendien voelbaar koudere avonden, is het juist wel lekker om je aan iets te kunnen opwarmen. Aan geroosterde marshmallows bij uitstek.Amerikanen en Canadezen zijn gek op kampvuren in de zomer. En hoewel er bij ons nu niet bepaald een kampvuurcultuur heerst, kan ik mij levendig voorstellen hoe gezellig en vooral verwarmend dat moet zijn. Lekker met een wijntje naast een knisperend vuurtje op het strand en je hoeft niet ver te zoeken naar een vakantiegevoel. Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we niet een speciale vergunning moesten aanvragen om een vuurtje te maken op het strand. Dus zit het merendeel gewoon lekker in de tuin om de barbecue, of natuurlijk de vuurkorf.
In Noord-Amerika zitten ze echter niet stil naast dat vuur: ze spiesen een worst op een stok om 'm lekker te braden of maken een s'more: een gegrilde marshmallow (spekje) met chocolade tussen twee crackers. Een betere toepassing voor een kampvuur kan ik haast niet bedenken, en behalve dat het spekje soms in brand vliegt en je niet te gulzig moet zijn (gesmolten spekjes zijn heet!), kan het haast niet anders of je hebt een heerlijk dessert in een mum van tijd.
Wat je moet doen is het volgende. Men neme twee crackertjes (zonder zout) of biscuitjes, een stukje chocola en een spekje. De echte marshmallows, van die grote witte spekjes, werken het best. Vervolgens duw je het spekje op een spies van metaal (let op dat het handvat niet heet wordt) of een stok met een geslepen punt en hang je het een tijdje boven de vlammen van je vuurtje. Draai het rond zodat het spekje geleidelijk aan overal even warm en lichtbruin wordt. Mocht ie vlam vatten, blaas het dan uit en wapper niet, want anders zeilt er een vuurballetje door de lucht.
Als de marshmallow klaar is (lichtbruin en van binnen gesmolten), leg je 'm (nog op de spies) met een stukje chocola tussen de twee crackers. Druk ze een beetje samen zodat de chocola smelt en de spies er zachtjes kan worden uitgetrokken. En wacht vooral even met eten, want het is nog gloeiend heet. Wedden dat je daarna zegt 'give me s(ome) more!'?
Bekijk ook
Hopen op een parelOesters zijn niet bepaald mijn 'cup of tea'. Ze zijn glibberig, leven over het algemeen nog als ze je maag in glijden en smaken vooral naar zeewater. Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar zelfs met knoflookboter of gegratineerd met kruiden loop ik er niet echt warm voor. En toch ga ik het maar weer eens proberen, want het idee van een parelvondst staat mij wel aan.