Griekenland in huis

Het is niet eens zo moeilijk om je vakantie in huis te halen. Het is gewoon een kwestie van de juiste ingrediënten, en de rest komt haast vanzelf. Hoewel het wel helpt als de zon schijnt en je onder het koken kunt snacken van olijven en gevulde pepertjes.
Mijn all time favourite is moussaka, een soort lasagne maar dan met aardappels en aubergine. Als kind riep ik al 'moussaka! moussaka!' als mijn moeder vroeg wat ik wilde eten. Maar het is gewoon heel lekker, welke variant je ook maakt. Daarbij is het tamelijk makkelijk en kun je het ook voor wat grotere groepen maken.
Dat geldt ook voor stifado, een stoofgerecht met vlees, uien, tomaten en zoete rode wijn. Makkelijk te maken (alles gaat in één pan), maar het kost wel wat tijd. Met een Griekse salade (feta!), aardappelen of rijst en eventueel wat souvlaki's (vlees op een spiesje), tover je zo een hele maaltijd bij elkaar.
Waar ik mij nog nooit aan heb gewaagd, maar wat ik toch eens zou moeten doen omdat het zo lekker is: dolmades. Een mengsel van groente, rijst of vlees gerold in druivenbladeren. Klinkt best simpel, en bovendien kun je je eigen combinatie van ingrediënten maken. Het enige 'probleem' is dat je druivenbladeren over het algemeen niet in de supermarkt kunt kopen maar in toko's of Turkse supermarkten. Tot nu toe heeft mijn luiheid het proces van de gevulde wijnbladeren belemmerd. Helaas.
Maar ik ben ook fan van de pita wrap. Dat is eigenlijk een snack, maar met een bijgerecht een prima maaltijd. Nu moet je bij een pita wrap niet denken aan het verhollandste pitabroodje dat wordt gevuld met sla, gyros en knoflooksaus. Nee, het is vlees (lam, kip of varken) met sla, uitjes, tomaat en tzatzikisaus óp een pitabroodje (groot formaat) dat wordt opgerold. En het lekkerste is het dan als je het broodje even grilt.
Het is wel duidelijk, ik ben toe aan vakantie. Of gewoon een groot Grieks eetfestijn.
Bekijk ook
Natte wol met vanilleHet is een hele kunst, dat wijnproeven. Heb je net een beetje door waar je op moet letten bij de geur en de kleur, moet je met allemaal smaken als kersenhout, rode bes, kruidnagel, rozemarijn en natte wol op de proppen komen. En hoe later het wordt, hoe kleiner de nuances. Maar het is wijn, dus het is het waard.