IJstijd
Nog even en we zitten weer puffend en zuchtend aan het strand, een meer of met een grote ventilator met onze neus in de heg, verkoeling zoekend in het laatste stukje schaduw. Op dat moment wil er slechts één díng (behalve de zon kunnen uitzetten): ijs. Lekker uit de supermarkt, maar nóg lekkerder uit eigen keuken. Begin alleen wel vóór de hittegolf.Natuurlijk heb ik niks tegen een perenijsje, Magnum of raketje uit een doos, maar als je het zelf maakt smaakt het toch beter. Vanwege de tijd die je erin hebt gestoken, maar ook de verse ingrediënten, de zelfgekozen smaak en natuurlijk het ontbreken van kleur- en smaakstoffen. Bovendien is het gewoon leuk om te doen.
Voor de meeste ijsjes heb je slechts een paar ingrediënten nodig: ijsvormpjes (van die plastic vormpjes waar je aan de bovenkant een stokje in steekt), fruit, water, siroop/fruitsap en 5 uur om het te laten bevriezen. Het is slechts een kwestie van het snijden van het fruit en het op smaak brengen van het water en alles in het vormpje gieten. Veel moeilijker dan dat wordt het eigenlijk niet.
Voor het oog is het 't beste om de stukjes fruit (aardbei, kersen, mango) heel te laten, maar voor de smaak vind ik het lekkerder om het hele handeltje te pureren. Dat eet ook wat makkelijker. Dus bijvoorbeeld aardbeien in de blender met stukjes munt, wat water en eventueel wat (poeder)suiker.
Wellicht wat minder gezond, maar o zo lekker is yoghurtijs. Dat maak je door yoghurt of kwark te mengen met chocola of fruit. Een beroemde variant is yoghurt-banaan: yoghurt, banaan, vanillesuiker en wat citroensap. Alles in de blender en dan in de vriezer voor een paar uur. Soms werkt het wat beter als je het yoghurtijs elk half uur tot een uur even doorschoot tijdens het vriesproces; dan kan het handiger zijn om het gewoon in een grote bak in de vriezer te zetten.
De meest verfrissende variant is voor mij citroenijs. Dat kan in waterijsvorm, maar ik ben een grote fan van yoghurt (dubbel verfrissend!) dus het liefst maak ik yoghurt-citroenijs. Met stukjes citroenrasp, citroensap, yoghurt en (slag)room (en een beetje suiker om zuur vertrokken gezichten te voorkomen) krijg je de meest romige maar verfrissende ijssoort die je maar kunt bedenken. Alhoewel, met een beetje creativiteit zijn er zoveel combinaties mogelijk dat er vast nog wel andere, net zo verfrissende smaken te bedenken zijn...
Bekijk ook
Jonge haringetersHet eerste vaatje nieuwe haring bracht afgelopen week 53.000 euro in het laatje. De opbrengst gaat naar het Ouderenfonds, en laten ouderen nou nèt de groep zijn die juist de haringverkoop in stand houden. Ja, want sushi (rauwe vis) is hartstikke hip onder jongeren, maar haring uit het vuistje niet.