Lekkere ballen
Vandaag wil ik eens de trots van de Hollandse keuken te berde brengen: de gehaktbal. Want is dat niet, naast stamppot met rookworst, wat we noemen als we het over typisch Nederlands eten hebben? Lekker met een beetje jus erover, aardappels en groente erbij. En dan het liefst gemaakt door een leuke oma.De gehaktbal weerspiegelt een beetje de Hollandse mentaliteit: robuust, stevig met een goede bite, af en toe wat gekruid maar verder best gewoon. Misschien dat we er daarom zo verzot op zijn.
Sommige mensen maken ze met ui, anderen met knoflook, weer anderen maken er liever een hamburger look-a-like van omdat 'ie dan sneller gaar is of prefereren een fabrieksbal. (Ik overigens niet, die ballen zijn zo sappig dat het bijna verdacht is.) Zelf maak ik ze eigenlijk zelden, simpelweg omdat ik van tevoren denk dat het te veel tijd kost, maar dat is natuurlijk onzin.
Toen ik gisteren echter even de Australian Open aan het kijken was, en de ballen in het rond vlogen, kreeg ik echter zó'n ongelooflijke zin in gehaktballen dat ik meteen naar de supermarkt gespurt ben voor een pondje gehakt.
Wat er dit keer in ging: een gesnipperd uitje, een ei om het te binden, wat paneermeel, kaas, knoflook en om het nog een exotisch tintje te geven: cajun kruiden. En dan lekker laten braden in een geëmailleerde pan. Ik geef toe, dit is niet de oergehaktbal uit Nederland, maar ik varieer gewoon graag! Hoe de oeroeroerhollandse gehaktbal dan wel wordt gemaakt? Daar denken een paar miljoen oma's allemaal weer anders over..
Bekijk ook
Theeleut (1)Ik ben saai. Op theegebied althans, Zijn er tienduizend miljoen milard smaken thee; kies ik negen van de tien keer voor doodgewone earl grey of ceylon. Ik hou gewoon niet zo van die opsmuk met een heel palet aan fruitsoorten of vochtafdrijvende cq. cholesterolverlagende cq. rustgevende kruidenmixjes die een weeïg gevoel teweeg brengen. Doe mij maar gewoon. Maar dan wel met een lekker koekje, of twee (à drie).