Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Nieuwjaarswensen

Lees de column van HildeZo, we hebben de oliebollentsunami weer overleefd, dus is het tijd voor goede voornemens. En hoewel het doel duidelijker is als je zegt 'vijf kilo afvallen' (maak er maar zeven van, zo na de kerst), is het makkelijker te bewerkstelligen als je het stelt als 'maximaal eenmaal per week chips', 'salade in plaats van patat' of 'alleen taart buiten de deur'. Dan zijn we sowieso gezonder bezig en is afvallen een leuke bijkomstigheid.

Maar zo heb ik er nog wel een paar. Ik zet dit jaar mijn verminderde vleesconsumptie namelijk vrolijk voort, met tenminste vier dagen per week vis of vegetarisch. Het is eigenlijk niet eens een opgave meer, al is een goed stuk vlees (dus geen gehakt of plofkip) op z'n tijd nog steeds heel lekker. Ik hoop tegelijkertijd dat de prijzen van biologisch vlees eindelijk eens wat omlaag gaan, zodat iedereen het verschil kan proeven.

Minder zuivel is een ander punt. Daar heeft vooral mijn huid baat bij. Dus geen kaas meer over elke ovenschotel, en m'n cornflakes en cruesli smaken ook prima met amandel-, soja- of granenmelk. Hopelijk draagt dat ook weer bij aan wat minder koeien opeengepakt in donkere stallen. Al geniet ik natuurlijk nog steeds van een stukje boerenkaas.

Mijn laatste nieuwjaarswens is om meer groenten te kopen die lokaal verbouwd zijn. Want wat van dichtbij komt, is k heel lekker, en bovendien heel vers. Vandaar ook dat ik, zolang mijn agenda het toelaat, graag naar de dorpsbakker, -slager of -groenteman ga.

En als ik bij de dorpsbakker ben, neem ik gelijk een pakje verse koekjes mee. Het nieuwe jaar kan immers alleen maar succesvol zijn als je ook nog van kleine 'zonden' mag genieten. Gelukkig nieuwjaar!

Bekijk ook

Niets Hollandser dan appeltaart
Een stevige korst, flink wat met kaneel, rozijnen en citroensap gemengde stukjes appel en een mooi gevlochten deegdakje: Hollandser dan appeltaart krijg je het bijna niet. Maar waar komt dan toch dat gezegde 'as American as apple pie' vandaan?

Reageren

 • Naam
 • Email
 • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven