Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Opzouten

Lees de column van HildeWe eten nog steeds veel te veel zout volgens de Consumentenbond. Of, beter gezegd, de producten in de supermarkt bevatten nog steeds veel te veel zout. Daardoor krijgen we dagelijks al snel negen keer zo veel zout binnen dan goed voor ons is, al is het zoutgehalte in een aantal producten gelukkig wel teruggeschroefd. Iemand nog een chipje?

Gelukkig heb ik van nature een lage bloeddruk, want als dat niet het geval was had mijn bloeddrukmeter inmiddels bijna uit elkaar geploft. Ik hou nu eenmaal van chips en nootjes. En daar wordt nogal wat zout aan toegevoegd om het extra lekker te laten smaken.

Een ander gevaar schuilt in kant-en-klare sauzen. Nu ben ik meestal meer van de verse sauzen met (zoutarme) tomatenpuree/saus met verschillende kruiden, maar soms grijp ik nog wel eens naar een zakje pastakruidenmix. Of een boemboe met ingrediënten die ik niet in mijn keukenkastjes heb, wat ook geldt voor de tandooripasta's. En juist in die snelle mixjes zit zoveel zout (en smaakversterkers) dat het niet meer gezond is.

Uit de tweejaarlijkse test die de Consumentenbond onlangs heeft uitgevoerd blijkt dat er nog steeds veel van dit soort producten zijn die veel te veel zout bevatten, en sommige producten zijn zelfs zouter geworden, zoals bijvoorbeeld bepaalde soorten pizza en kaas. Daardoor krijgen we dagelijks al snel 9 gram binnen in plaats van de maximaal 6 gram die al meer dan genoeg is voor een gezond functioneren van het lichaam. Sterker nog: slechts 1 gram per dag is al voldoende. Te veel zout kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en nierproblemen.

Goede voorbeelden zijn er echter ook te vinden in de supermarkt. Zo zijn de borrelnootjes van de Aldi de helft zouter en is de eenkopssoep van de AH ook een stuk minder zout. Maar het houdt helaas niet echt over. Daarom ga ik toch maar eens wat meer letten op verpakkingen. En misschien maar wat minder chips eten.

Bekijk ook

Terug naar de middeleeuwen
In een zoektocht naar oud-Hollandse recepten stuitte ik onlangs op een merkwaardig gegeven: melkvervangers als soja- of amandelmelk zijn helemaal niet zo hip als we denken. Tot mijn verbazing werd er al in de middeleeuwen zelfgemaakte amandelmelk gedronken als koemelkvervanger.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven