Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Poolse ravioli

Lees de column van HildeAls afwisseling op Hollandse kost, Spaanse tapas, Oosterse wokgerechten en Italiaanse pasta, besloot ik afgelopen week mijn grenzen te verleggen richting Oost-Europa. Voor het eerst waagde ik mij aan Poolse pierogi, een deeghapje met vulling naar keuze. Het resultaat kon beter.

De Poolse keuken is redelijk te vergelijken met onze eigen keuken: veel aardappels, gekookte groenten en vlees. Klinkt niet heel exotisch dus. Het vlees dat wordt gegeten is echter vaak varkensvlees en Polen zijn ook gek op ingewanden (flaki). Verder zijn er veel Joodse en Russische invloeden, die het net weer een andere twist geven.

Pierogi lijkt echter meer onder invloed van de mediterraanse keuken te zijn ontstaan. De deegflapjes gevuld met vlees, aardappelen of groente vertonen veel gelijkenis met uit de kluiten gewassen ravioli, die in Italië ook met vlees-, kaas- of groentenvulling worden gegeten. Maar pierogi wordt beschouwd als een typisch Pools gerecht, dus een mooie manier om kennis te maken met de culinaire tradities van onze ooster-oosterburen.

Helaas was mijn eerste kennismaking met pierogi niet zo succesvol als ik had gehoopt. Waarschijnlijk kwam dat voornamelijk doordat ik het niet vers heb gemaakt en doordat het niet helemaal de vulling was die de Polen traditioneel erin doen. Aangezien mijn Pools niet al te best is, heb ik in de Poolse supermarkt gewoon twee willekeurige zakken pierogi gehaald: één met vlees- en één met spinazievulling.

Op zich is het idee van groente of vlees in deeg niet slecht en is het übersimpel te bereiden: tien minuutjes in een pan met water laten koken. Maar de textuur en de smaak van de pakketjes was verre van lekker, helaas. Ik wil geen mensen beledigen dus ik zal geen gekke vergelijkingen maken, maar ik hoop dat de 'echte' pierogi een stuk beter is.

Binnenkort ga ik in de herkansing. Dan maak ik zelf deeg, steek ik vormpjes uit zodat ik ze zelf kan vullen met het kaas/ui/aardappelmengsel dat er oorspronkelijk in hoort te zitten. Dat klinkt sowieso al veel beter dan de vleesbrei of spinaziesoep waar mijn diepvriesdeeghapjes mee waren gevuld. En mocht dat bevallen, dan waag ik me misschien ook wel een keer aan een andere Poolse specialiteit zoals bigos (stoofpot met vlees en zuurkool) of golabki (gevulde koolbladeren). Ik geef de moed nog niet op. Over een tijdje ben ik een grote pierogi-fan.

Bekijk ook

Appeltaartpatent
Een stevige korst, flink wat met kaneel, rozijnen en citroensap gemengde stukjes appel en een mooi gevlochten deegdakje: Hollandser dan appeltaart krijg je het bijna niet. Maar waar komt dan toch dat gezegde 'as American as apple pie' vandaan?

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven