Snotterseizoen
De bomen worden langzaamaan weer kaal en het wordt steeds natter buiten. Ook binnen begint het vochtgehalte toe te nemen: meer en meer mensen lopen weer rond met waterige ogen en snotterende neuzen. Grootmoeders kruidenmengsels bieden uitkomst om de ergste symptomen te bestrijden.We hoeven heus niet meteen naar de dokter te rennen als we last krijgen van verkoudheid of keelpijn. Die kan namelijk in veel gevallen ook heel goed bestreden worden met ouderwetse (kruiden)drankjes, wat de indianen al van oudsher doen.
Om te beginnen is het natuurlijk het best om virussen en andere ongenode gasten buiten de deur te houden. Dat begint al met het welbekende gezonde leefpatroon: gevarieerd en vitaminerijk voedsel (eventueel aangevuld met voedingssupplementen zoals vitamine C-tabletten) en voldoende beweging. Maar helaas is niet alles te voorkomen en leidt het koude, vochtige weer tijdens de herfst toch regelmatig tot een verkoudheid of (keel)ontsteking.
Voor keelpijn zijn genoeg dropjes en keelpastilles te koop die de pijn wat wegnemen en het hele gebied wat vochtig houden, maar los van dat is het heel belangrijk dat er genoeg wordt gedronken om afvalstoffen af te voeren. Een kruidenthee is dan bij uitstek geschikt: de ingrediënten doen hun werk en je krijgt genoeg vocht binnen. Bijvoorbeeld thee met kamille en salie, met eikenschors of met tijm. Ook wordt bij keelpijn en verkoudheid aangeraden om een kwartiertje provencaalse kruiden te laten trekken in heet water. Misschien niet meteen de lekkerste thee, maar met een schijfje citroen best te doen. Om het helemaal af te maken moet je eigenlijk nog gorgelen met water met zout...maar voordat ik dat doe moet ik me wel echt ellendig voelen, hoor.
Het kan ook zomaar gebeuren dat je stem opeens verdwenen is of het dreigt te begeven. Ook daar geldt weer: veel drinken, bij voorkeur thee met gember (niet mijn favoriet), kamille of honing. Ook schijnt kaasjeskruidthee een goed middel te zijn om jezelf weer hoorbaar te maken. Dit moet alleen wel een nachtje trekken voordat het kan worden opgewarmd tot een drinkbaar mengsel. (Nu we het toch over stemmen hebben: al gestemd op MijnReceptenboek op www.websitevanhetjaar.nl/mijnreceptenboek ?)
Hopelijk blijf ik voorlopig nog even gespaard van al die vieze verkoudheidsbacillen. Maar voor de zekerheid doe ik alvast een bestelling bij mijn kruidenvrouwtje en begin ik al wat te brouwen. Voorkomen is immers nog steeds beter dan genezen.
Bekijk ook
De kers op de taartZoals aardbeien en slagroom bij elkaar horen, chocolade en noten een goede combi vormen en zalm en dille bijna één zijn, zo kan MijnReceptenboek niet zonder bezoekers. Want zonder bezoekers zijn wij nergens en zou deze site 0,0 kans maken op de titel van Website van het Jaar. Stemt u ook op ons?
(2)
- Een lunchbox? Wat een idioot woord... Boterhamtrommeltje, ik heb er nog een en gebruik het ook. Het scheelt je tientallen euro's per week.... En het is nog lekkerder ook. lekker, zelfgemaakt brood, een likje roomboter, lekker beleg, een appeltje.... Maar is niet nodig. Maar ik zou zeker geen lunchbox gebruiken... Waarom gebruken Nederkanders toch altijd van die rare Engelse woorden? Het is arrogant, verwijfd, stupide en onhygiënisch..... Niks te eigen volk eerst, maar een lunchbox????? (Ik heb overigens een plastick trommeltje meet Heer Olivier B. Bommel erop....). Gewoon van de Hema (Hollandse Eenheidsprijzen MAatschappij).Reactie door buxtehude
- Wij gebruiken nog dagelijks nu al zo'n 36 jaar de trommel en staan derhalve dan ook nooit voor verassingen met eten dan he :-)Reactie door theojasminka