Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Tjakka, chia!

Lees de column van HildeDe populariteit van chia reikt inmiddels verder dan de natuurwinkel. We hebben namelijk ontdekt dat slechts een paar zaadjes al een enorme boost aan eiwitten, voedingsvezels en gezonde vetzuren geven. Bovendien kan het helpen bij afvallen omdat het een vol gevoel geeft. Maar deze Superman onder de superfoods kan helaas ook negatieve gezondheidseffecten teweegbrengen.

Heel goedkoop zijn ze niet, die chiazaadjes. Maar relatief kost het niet veel om een handvol gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Zeker als je hier en daar een paar zaadjes over je bakje muesli, in je yoghurt, in de salade of over je boterham met jam strooit, doe je ontzettend lang met een zakje.

Een van de populairste effecten van chiazaad is het volle gevoel dat het je kan geven. Als je de zaadjes laat weken, ontstaat er een soort gel die je bijvoorbeeld door ontbijtsmoothies kunt mengen. Daarna heb je gegarandeerd voorlopig geen trek meer in een snack of iets dergelijks.

Bovendien heeft het positieve effecten op diabetes type 2 omdat het verteringsproces vertraagt en er minder pieken in de bloedsuikerspiegel ontstaan.

Loop alleen niet te hard van stapel: chia kan ook voor verstopping zorgen. Drink dus vooral genoeg naast je maaltijden en eet niet te veel chiazaadjes. Andere mogelijk negatieve gezondheidseffecten is de bloedverdunnende werking van chia, die een vervelende uitwerking kan hebben op mensen met een lage bloeddruk of in combinatie met bepaalde (vochtafdrijvende) medicijnen. Maar los van dat zou ik zeggen: weg met flaxzaad en tjakka met die chia!

Bekijk ook

Tjakka, chia!
De populariteit van chia reikt inmiddels verder dan de natuurwinkel. We hebben namelijk ontdekt dat slechts een paar zaadjes al een enorme boost aan eiwitten, voedingsvezels en gezonde vetzuren geven. Bovendien kan het helpen bij afvallen omdat het een vol gevoel geeft. Maar deze Superman onder de superfoods kan helaas ook negatieve gezondheidseffecten teweegbrengen.

Reageren

 • Naam
 • Email
 • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven