Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Weg met de kookplaat

Lees de column van HildeIk heb het een tijdje geprobeerd, koken op elektriciteit. En het is helemaal niet zo verschrikkelijk als ik altijd dacht. Nee, het valt eigenlijk reuze mee. Je moet alleen wel zorgen dat het pastawater niet overkookt. En dat je goede pannen hebt. En er moet geen stroomstoring zijn. Kortom: doe mij maar gas.

Tijdens een verblijf in een zomerhuis onlangs heb ik alle voors en tegens van elektrisch koken en koken op gas eens goed tegen elkaar afgewogen. De conclusie was dat het een kwestie van smaak is: voor beide kookmethoden is wel wat te zeggen. En omdat een gasfornuis het kookproces iets spoediger laat verlopen en uiteindelijk wat goedkoper is, gaat mijn voorkeur daar naar uit.

En dat was nog voordat de stroom uitviel om 17.30 uur. Ja, precies toen ik aan het koken was. Daar ging mijn culinaire hoogstandje (aardappels, groente en vlees). Ik was namelijk net volop bezig, en met nog tien minuten te gaan zou alles worden verprutst als de stroom niet snel weer aan zou gaan.

Niet dus. We besloten maar een wandelingetje te maken en eventueel een sandwich bij de supermarkt te halen. Toen we na ruim een half uur weer richting huis gingen, zagen we alweer lichten branden in andere huizen: alles deed het weer! Konden we eindelijk verder met koken....had iemand eigenlijk de kookplaat uitgezet?

Half verwachtend dat er ergens een zwarte rookpluim uit het huisje zou komen, keerden we terug en vonden we de aardappels en groente nog net niet drooggekookt, en het vlees meer dan gaar. Er was in ieder geval niets in de fik gevlogen, maar de conclusie was duidelijk: geen elektrische kookplaat voor mij.

Nee, het is allemaal best te doen hoor. Het is alleen even wennen: het opwarmen gaat wat trager, en als je pannetje eindelijk kookt moet je er snel bij zijn zodat het niet overstroomt of te gaar wordt. En verder moet de bodem van de pan kaarsrecht zijn en is wokken haast onmogelijk om diezelfde reden. Maar als je eenmaal je draai hebt gevonden dan smaken je culinaire uitspattingen precies hetzelfde als op gas.

En hoewel het gevaarlijk kan zijn omdat je, in tegenstelling tot gas, bij een elektrische kookplaat niet kunt zien of ie aanstaat, is het ook weer veiliger doordat er geen kans is op verstikking doordat je het gas aan hebt zonder dat het is aangestoken. Maar je moet in het geval van een stroomstoring tijdens het koken op een elektrische plaat wel thuisblijven....

Bekijk ook

Herfstassortiment
Terwijl wij nog denken aan pastasalades, barbecueën en aardbeien met slagroom, stroomt het strooigoed alweer stiekem de winkels binnen. Nou ja, stiekem... ze halen nog net niet sinterklaas van het strand in Spanje voor wat reclame.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven