Ze smelten de kazen!

Zolang je de kaasjes enigszins heel weet te houden in de pan of de oven, is het eigenlijk best makkelijk te maken en ziet het er behoorlijk chic uit op je bord. Zeker met een speciale vijgenmousse, cranberrychutney of wat pecannoten. Succes gegarandeerd.
Maar dan moet je wel een soort van korstje om je kaas hebben. Ik herinner me een poging om een salade te maken met stukjes stokbrood met gesmolten geitenkaas en honing erbovenop. Dat viel niet mee: de korst brak bij het afsnijden van de stukjes, waardoor de geitenkaas overal belandde, behalve op het broodje. Gelukkig deed het niets af aan de smaak (die was nog steeds fantastisch), maar het oog wil toch ook wel wat.
Beter is gewoon om een heel kaasje met korst te bakken, zoals je bijvoorbeeld bij camembert ziet. De korst blijft (meestal) intact terwijl de kaas binnenin smelt. Je kunt dat ook met brie doen, maar dan moet je zelf voor een korstje zorgen als je een puntje hebt gekocht. Hoe? Gewoon, net zoals je vlees paneert. Dus een beetje ei om de boel goed te laten plakken en vervolgens door de paneermeel rollen. Dan kan hij zonder uitloopgevaar de pan met hete olie inglijden.
Een andere optie is bakken in de oven. Zo worden de kaasjes meestal wat gelijkmatiger bruin en nemen ze minder olie op. Ze lopen dan ook niet uit, maar ik zou voor de zekerheid toch wat bankpapier eronder leggen. Ideaal is het helemaal als het kaasje in zo'n houten doosje zit. Die kan gewoon zonder deksel (pas op dat er nergens plastic inzit) met kaasje erin de oven in. Eventueel nog met wat kruiden erin gestoken om het wat extra's te geven.
En voor alle kaasjes geldt: het maakt eigenlijk niet uit met wat je het eet. Salades, brood, op de stamppot...wat je maar wilt. Of natuurlijk 'gewoon' met een met olijfolie en knoflook ingesmeerde getoaste boterham. Begint u al te watertanden?
Bekijk ook
AardappelpastaGoed, iedereen die denkt dat de Italiaanse gnocchi-balletjes een pastasoort betreft: hand omhoog. Nee, u bent niet de enige. Ook ik dacht lange tijd dat het lekkere pastabolletjes waren die heel simpel klaargemaakt worden. Wat blijkt: het is vooral veel aardappel en wat bloem! En is ook heel makkelijk zelf te maken.