Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Ze smelten de kazen!

Lees de column van HildeIn Nederland weten we als geen ander hoe veelzijdig kaas is: het gaat door de stamppot, op brood, over pasta's en door de sla. Maar ik was even vergeten dat de Fransen er ook best wat van kunnen met hun gebakken brie, camembert en geitenkaas met honing. C'est formidable!

Zolang je de kaasjes enigszins heel weet te houden in de pan of de oven, is het eigenlijk best makkelijk te maken en ziet het er behoorlijk chic uit op je bord. Zeker met een speciale vijgenmousse, cranberrychutney of wat pecannoten. Succes gegarandeerd.

Maar dan moet je wel een soort van korstje om je kaas hebben. Ik herinner me een poging om een salade te maken met stukjes stokbrood met gesmolten geitenkaas en honing erbovenop. Dat viel niet mee: de korst brak bij het afsnijden van de stukjes, waardoor de geitenkaas overal belandde, behalve op het broodje. Gelukkig deed het niets af aan de smaak (die was nog steeds fantastisch), maar het oog wil toch ook wel wat.

Beter is gewoon om een heel kaasje met korst te bakken, zoals je bijvoorbeeld bij camembert ziet. De korst blijft (meestal) intact terwijl de kaas binnenin smelt. Je kunt dat ook met brie doen, maar dan moet je zelf voor een korstje zorgen als je een puntje hebt gekocht. Hoe? Gewoon, net zoals je vlees paneert. Dus een beetje ei om de boel goed te laten plakken en vervolgens door de paneermeel rollen. Dan kan hij zonder uitloopgevaar de pan met hete olie inglijden.

Een andere optie is bakken in de oven. Zo worden de kaasjes meestal wat gelijkmatiger bruin en nemen ze minder olie op. Ze lopen dan ook niet uit, maar ik zou voor de zekerheid toch wat bankpapier eronder leggen. Ideaal is het helemaal als het kaasje in zo'n houten doosje zit. Die kan gewoon zonder deksel (pas op dat er nergens plastic inzit) met kaasje erin de oven in. Eventueel nog met wat kruiden erin gestoken om het wat extra's te geven.

En voor alle kaasjes geldt: het maakt eigenlijk niet uit met wat je het eet. Salades, brood, op de stamppot...wat je maar wilt. Of natuurlijk 'gewoon' met een met olijfolie en knoflook ingesmeerde getoaste boterham. Begint u al te watertanden?

Bekijk ook

Aardappelpasta
Goed, iedereen die denkt dat de Italiaanse gnocchi-balletjes een pastasoort betreft: hand omhoog. Nee, u bent niet de enige. Ook ik dacht lange tijd dat het lekkere pastabolletjes waren die heel simpel klaargemaakt worden. Wat blijkt: het is vooral veel aardappel en wat bloem! En is ook heel makkelijk zelf te maken.

Reageren

  • Naam
  • Email
  • Mijn reactie
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven