Bisschopswijn

Hier vertellen wij je alles over Bisschopswijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bisschopswijn.

Gebruik van Bisschopswijn

Bisschopswijn

Bisschopswijn wordt warm gedronken en is een hartverwarmend drankje tijdens de koude decembermaand (en ook de andere koude wintermaanden). De specerijen maken het een feestelijk drankje. Je kunt bisschopswijn kant-en-klaar kopen en zo uit de fles opwarmen, maar zelf maken blijft leuk en extra lekker. Neem een fles rode wijn, bij voorkeur een volle Franse. Neem een sinaasappel en overgiet hem met kokend water. Hiermee verwijder je de waslaag van de schil. Steek er (naar smaak) 5 tot 10 kruidnagels in. Leg hem in een pannetje waar de inhoud van de fles in kan. Voeg er een in stukjes gesneden kaneelstokje bij en (naar smaak) 100 tot 150 gram (poeder)suiker. Laat de inhoud bij voorkeur een nacht trekken. Verwarm de wijn, maar laat hem niet koken. Je kunt de wijn nu door een zeef filteren. Serveer de wijn nog warm in een theeglas.

Algemene informatie over Bisschopswijn

Bisschopswijn is een warme, alcoholische drank die rond Sinterklaastijd wordt gedronken. Het is een verwarmde rode of witte wijn, waaraan kaneel, kruidnagel, steranijs en sinaasappelen wordt toegevoegd. De bisschopswijn lijkt op Glühwein, ook een alcoholische drank die rond de kerstdagen wordt gedronken. De recepten voor Glühwein en bisschopswijn worden veel door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil. Bisschopswijn wordt enkel en alleen met sinaasappelschil gemaakt, terwijl Glühwein met de schil van citrusvruchten wordt gemaakt. Dat kan dus schil van de sinaasappel zijn, maar ook bijvoorbeeld van mandarijn en/of citroenen. Het recept voor bisschopswijn, waarbij aan opgewarmde wijn specerijen wordt toegevoegd, is al eeuwenoud. In de Middeleeuwen werd warme wijn met kruiden en specerijen gebruikt om de zieken te behandelen. In de zestiende eeuw dronk de Zweedse koning Gustaaf Wasa (ook bekend als Gustaaf I van Zweden) rode wijn met suiker, honing, kaneel, gember, kardemom en kruidnagel. Hoe de wijn in verband is gebracht met de feestdagen, is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat in de 19e eeuw kooplieden uit Zweden kant-en-klare wijn met specerijen verkochten, met kerstafbeeldingen op het etiket. Het is mogelijk dat deze periode het begin is van de Glühwein en de bisschopswijn. Of de bisschopswijn typisch Nederland is, wordt ook in twijfel getrokken. Er is een vergelijkbaar recept gevonden uit 1738 en wel uit Engeland! Bisschopswijn is eenvoudig zelf te maken, maar wordt rond Sinterklaastijd ook kant-en-klaar in de slijterij verkocht. De wijn is langere tijd houdbaar. Raadpleeg voor de houdbaarheidsdatum de informatie op het etiket. Kant-en-klare bisschopswijn heeft een gemiddeld alcoholpercentage tussen de 8 en 14 procent. De wijn dient voor het serveren opgewarmd te worden. Laat de wijn niet koken, want dan verdampt de alcohol.

Enkele gebruiksvormen van Bisschopswijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bisschopswijn