Vermout

Hier vertellen wij je alles over Vermout. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vermout.

Gebruik van Vermout

Vermout doet het prima als aperitief of digestief. De zoete witte Vermout kan worden gemengd met bruisend bronwater, limonade of vruchtensap. De droge Vermout laat zich goed mixen in cocktails. Een Martini is een mix van drie delen droge Vermout en één deel Gin (geserveerd met een olijf op een stokje). De rosé Vermout kan puur worden gedronken, geserveerd met een plakje sinaasappel. Vermout kan verder op verschillende manieren dienst doen. Men kan de drank puur drinken, of met ijs. De Vermout kan in warme en koude gerechten worden gebruikt. De gebruikstemperatuur van de rosé ligt tussen de 7 en 8 graden Celsius. Voor de droge en witte Vermout is dat tussen de 4 en 5 graden Celsius. De zoete rode smaakt het best rond 10 graden Celsius.

  • maximaal twee jaarHoudbaarheid
  • witte, rode, droge, Franse en rosé vermoutSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Vermout

Vermout is een versterkte wijn die op smaak is gebracht met aromatische kruiden en specerijen. De drank is in de 18e eeuw in Frankrijk ontwikkeld, waarbij een beetje werd afgekeken van een Duitse wijn die werd gemaakt met het kruid alsem. De naam ?Vermout? voert terug naar het Duitse woord Wermut, dit is de Duitse benaming voor alsem. De bittere smaakstof die voor het maken van vermout een rol speelt, is het naar menthol ruikende bestanddeel Thujon. Andere bestanddelen die worden gebruikt bij het maken van vermout zijn: tijm, kinine en vanille. Deze kruiden, werden al dan niet vermeerderd met suikers of zuren, gebruikt om de smaak van goedkopere (meestal jongere) wijnen te verbeteren. Ondanks dat het een Franse oorsprong heeft, worden de meeste Vermouts in Italië gemaakt. De grootste productie vindt plaats in Turijn. Martini & Rossi is zo bekend geworden, dat men de naam Martini en Vermout door elkaar gebruikt. Uiteraard produceert Frankrijk ook nog steeds Vermout. Daarnaast is Bulgarije eveneens een leverancier van Vermout.

Het alcoholpercentage van Vermout ligt rond de 15%. Er zijn echter ook goedkopere soorten verkrijgbaar met een lager percentage. Men kan de Vermout in vijf soorten onderverdelen: de witte, de rode, droge en Franse, en de relatief nieuwe rosé. De witte Vermout heeft een fruitige, lichte en verfrissende smaak. De rode heeft een bitterzoete kruidensmaak. De droge Vermout is een minder zoete soort, wit van kleur en heeft een alcoholpercentage van 18%. De relatief nieuwe rosé vermout wordt ook meestal halfzoet geproduceerd. Bekende merknamen zijn: Martini bianco, Martini rosso, Noilly, Cinzano, Campari, Picon en Gancia. Punt e mes is een zeer bekende zoet-bittere Italiaanse Vermout. Hij werd tweehonderd jaar geleden in Turijn ontwikkeld.

Enkele gebruiksvormen van Vermout

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Vermout