Brandy

Hier vertellen wij je alles over Brandy. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Brandy.

Gebruik van Brandy

Brandy met een alcoholgehalte van 35 procent is erg geschikt om vruchten in te maken. Gebruik een liter brandewijn voor een kilo heel en onaangetast fruit (bijvoorbeeld aardbeien, kersen, schijfjes perzik, abrikozen of kersen). Voeg er twee eetlepels suiker aan toe en bewaar ze minimaal vijf maanden in weckpotten. Er is ook special inmaakbrandewijn op de markt gebracht. In deze brandewijn is per liter minimaal 100 gram suiker toegevoegd en smaakstoffen, waaronder vanille. Inmaakbrandewijn heeft vaak een percentage van 28 procent alcohol. Wanneer je de speciale inmaakbrandewijn gebruikt voor het inmaken van vruchten moet je er op bedacht zijn dat het vocht van de vruchten de alcohol van de brandy laat dalen, waardoor de vruchten sneller kunnen bederven. Inmaakbrandewijn wordt ook veel als drankje gedronken vanwege de toegevoegde zoete smaakstoffen. Brandewijn was vroeger in Nederland een goedkope en populaire drank, vooral op het platte land. Het wordt nog steeds veel puur gedronken met een klontje suiker. Brandy wordt ook veel in de keuken als extra smaakmaker gebruikt in de vruchtenbowl, cocktails, cake en ander gebak, maar ook in vleesgerechten (bijvoorbeeld kip) en warme sauzen.

  • meerdere jarenHoudbaarheid
  • gewone brandewijn, inmaakbrandewijn, vruchtenbrandewijnSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Brandy

Brandy is de Engelse en meer populaire benaming van brandewijn. Het woord brandewijn is weer een samengesteld woord van gebrande wijn. Het verwijst naar het distilleren van wijn om te voorkomen dat de wijn zou bederven of dat de alcohol verloren zou gaan. Dit proces (om gedistilleerde alcohol uit wijn te halen) vindt zijn oorsprong in de late Middeleeuwen en voornamelijk in de wijnstreken. Brandy is een verzamelnaam voor verschillende gedistilleerde witte wijnen. Cognac en Armagnac zijn ook gedistilleerde witte wijnen die echter verwijzen naar specifieke streken. Alles wat buiten deze streken valt, wordt brandy genoemd. Het was in eerste instantie helemaal niet de bedoeling om het veel zwaardere alcoholische distillaat zo te drinken. In eerste instantie zou het aangelengd worden met water, maar men vond de brandewijn onverdund gewoon veel beter smaken. Later werden er andere technieken gebruikt om eenzelfde soort distillaat te verkrijgen. Zo ontdekte men in Nederland een andere manier om met gerstemout en granen eenzelfde distillaat te maken, de zogenaamde korenbrandewijn. Het was de voorloper van een ander Nederlands product, de moutwijn, die later weer meer bekendheid kreeg in de vorm van jenever. Tegenwoordig wordt de Nederlandse brandewijn niet meer uit wijn gedistilleerd. De basis van de Nederlandse brandewijn bestaat uit neutrale alcohol waaraan de fabrikant suiker en kruiden(extracten) heeft toegevoegd. De Engelse brandy en de Duitse Weinbrand worden echter nog steeds zoals vroeger gedistilleerd uit wijn. Naast de normale brandewijn zijn er ook andere soorten brandewijn, bijvoorbeeld de inmaakbrandewijn en vruchtenbrandewijn. Van de laatste soort is vooral de apricot brandy een bekende. Het is een brandy,  gedistilleerd van abrikozen. Brandy is vanwege het hoge alcoholpercentage jarenlang houdbaar en men zegt dat hoe hoger het percentage is, hoe beter hij na meerdere jaren zal smaken.

Enkele gebruiksvormen van Brandy

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Brandy