Kiwi

Hier vertellen wij je alles over Kiwi. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Kiwi.

Gebruik van Kiwi

Kiwi

De frisse en zoetzure smaak maakt het een lekkere vrucht om puur natuur op te eten. De schil kunt u niet eten. U kunt de kiwi als een eitje eten, met een theelepel uit de schil. U kunt hem ook schillen en in plakjes of stukjes snijden. Het fruit ziet er prachtig uit in (fruit)salades, of vruchtengebak. Kiwi heeft net als de ananas een eiwitsplitsend enzym. U kunt het fruit niet of nauwelijks combineren met eiwitrijke producten zoals gelatine en zuivel. Wilt u ijs van kiwi maken met zuivel, dan kunt u de kiwi eerst koken om het enzym onwerkzaam te maken. Dezelfde enzymen in de kiwi kunnen vlees malser maken. Wrijf beide kanten van een stuk vlees in met kiwischil of plakjes kiwi en laat het daarna 20 min staan. Het vlees is dan zacht genoeg om meteen te grillen of bakken.

  • Actinidia chinensisLatijnse naam
  • kiwi met groen vruchtvlees en met geel vruchtvlees (Gold)Soorten
  • Exotisch fruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Kiwi's

De kiwi is een fruit en wordt onderverdeeld bij de exotische fruitsoorten. Oorspronkelijk heette de kiwi Chinese kruisbes. De vrucht komt oorspronkelijk ook uit China. Nieuw Zeeland gaf er de naam kiwi aan, geïnspireerd door de kiwivogel. Dit is een loopvogel met een rond lichaam, bedekt met bruine veren. De kiwi lijkt op deze vogel. Om commerciële redenen is de naam Chinese kruisbes veranderd in kiwi. Kiwi wordt in grote hoeveelheden aangevoerd en is het hele jaar verkrijgbaar. Van mei dot december komen ze uit Nieuw Zeeland, van december tot maart uit Frankrijk, Italië en Griekenland en de overige maanden uit Chili.

De kiwi is een langgerekte, ronde vrucht. De lengte van een kiwi is ongeveer zeven centimeter. De schil heeft een bruine kleur en is licht behaard. Het vruchtvlees is groen van kleur. Binnenin zit een witte kern. Deze bevat kleine zwarte eetbare pitjes. Kiwi’s zijn er in twee soorten: met groen vruchtvlees en met geel vruchtvlees. Deze laatste hebben een frisse citrus smaak. Het vruchtvlees is steviger dan dat van de groene kiwi. Koop stevige exemplaren en laat ze narijpen in een fruitmand (bij kamertemperatuur). Kies voor mooie, intacte exemplaren. De kiwi is rijp als ze bij zachte druk rond de steelaanzet meegeeft. Rijpe kiwi’s kunnen nog enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Onrijpe kiwi’s zullen een week of twee goed blijven. Wilt u het rijpingsproces van de kiwi versnellen, dan bereikt u dat door de kiwi’s bij kamertemperatuur samen met een appel, peer of banaan in een gesloten zak te bewaren.

Kiwi’s zijn licht verteerbaar. Ze heeft een hoge voedingswaarde. Ze zijn caloriearm, maar rijk aan vitamine C, en mineralen zoals magnesium. Er zijn veel mensen die allergisch reageren op kiwi’s. Klachten die kunnen ontstaan zijn: eczeem, migraine, vermoeidheid, gewichtstoename, pijn (blaren) in de mond of keelpijn en een opgezwollen tong of lip. Mogelijk worden de klachten veroorzaakt door latex, een bepaalde stof die in kiwi voorkomt.

Enkele gebruiksvormen van Kiwi

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Kiwi