Lychees
Hier vertellen wij je alles over Lychees. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Lychees.
Gebruik van Lychees
De vrucht moet gepeld worden en de pit verwijderd. Het schilletje van de lychee breekt gemakkelijk onder de druk van een vinger en/of nagel en laat zich dan gemakkelijk van het vruchtvlees verwijderen. Lychees zijn smakelijk puur natuur, maar u kunt ze ook besprenkelen met likeur en serveren met ijs en slagroom. Lychees combineren goed met meloen, mango en frambozen in een fruitsalade. Het is een heerlijke en decoratieve vrucht in cocktails, sorbets en bij ijs. Het vruchtvlees en sap van de lychee past goed bij vis- en vleesbereidingen. Lychee is erg geschikt als borrelhapje met een stukje camembert of roquefort.
- Litchi chinensisLatijnse naam
- ongeveer 2 weken in de koelkastHoudbaarheid
- Exotisch fruitCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Lychees
Een lychee is een tropische vrucht, welke behoort tot de zeepboomfamilie. De lychee is verwant aan de ramboetan (minder sappig en zoet, maar wel steviger), de kapoelasan, de korlan, de knippa, de pitomba, longan en de aki. Deze vruchten behoren net als de lychee tot de zeepboomfamilie. De familienaam is te danken aan de alkalische stof saponine, die uit de zaden kan worden gewonnen en tot zeep kan worden verwerkt. De lychee komt oorspronkelijk uit China. Lychees groeien in trossen van 5 tot 30 stuks aan bomen die wel 20 meter hoog kunnen worden. Lychees worden door hun afkomst en vorm ook wel ?Chinese aardbei?genoemd. Lychees worden voornamelijk geïmporteerd uit Madagaskar, Mauritius, Zuid-Afrika, Thailand, Israel en Azië. Lychees groeien in trossen van 5 tot 30 stuks aan bomen die wel 20 meter hoog kunnen worden.
Lychee heeft een vrij stevige, ruwe schil die fel rozerood van kleur is. De vrucht is ongeveer 3 centimeter groot. Het sappige vruchtvlees is glazig wit. De harde schil heeft een geribbelde structuur die tijdens het rijpen verkleurd van rozerood naar roodbruin. De lychee heeft een langwerpige, glimmende niet rauw te eten pit. De pit kan wel geroosterd worden gegeten. De vrucht heeft een zoete, kruidige smaak. Lychee bevat veel vitamine C en verder calcium, ijzer en vitamine B. Lychees zijn het hele jaar verkrijgbaar in de goed gesorteerde groente- en fruit zaak, of in Oosterse supermarkten. De topaanvoer van lychees loopt van eind september tot en met eind februari. U kunt lychees ook in blik kopen. Lychees kunnen in de koelkast 2 weken worden bewaard. Het lekkerst is de lychee als u haar voor gebruik op kamertemperatuur laat komen.
Enkele gebruiksvormen van Lychees
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Lychees
-
Recept
Ajam cina lychee (kip met lychees)41u10m
-
Recept
Gevulde lychees430m
-
Recept
IJs met lychees, banaan en honing410m
-
Recept
Lychee Martini425m
-
Recept
Haringfilet met lychees en perziken430m
-
Recept
Exotische fruitsalade430m