Papaya

Hier vertellen wij je alles over Papaya. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Papaya.

Gebruik van Papaya

Papaya

Je kunt het vruchtvlees van een rijpe papaya zo eten. De pitten kun je niet eten. De zoete smaak van papaya past in (exotische) fruitsalades. Besprenkel het vruchtvlees met citroensap. Het citroensap versterkt de smaak. Voeg bij toepassingen in gerechten de papaya het laatste toe. De vrucht kan de smaak van het gerecht bitter maken. De vrucht doet het goed in desserts met ijs, kwark of yoghurt. Let op dat het enzym dat in de papaya zit ervoor zorgt dat bereiding in zuivelproducten na enige tijd waterig wordt en een vieze smaak kan geven. Maak deze bereidingen dus niet te lang van tevoren. Je kunt de vrucht in een krab- of kipsalade verwerken. Besprenkel de vrucht met een lekkere likeur en verwerk ze in een nagerecht. De zoete smaak van papaya is ook geschikt voor het maken van een milkshake of smoothie. Papaya is niet geschikt voor bereidingen met gelatine. Je kunt hiervoor in de plaats wel papaya uit blik gebruiken.

Algemene informatie over Papaya

De papaya is een vrucht van een meloenboom. De bomen hebben een holle, rechte, kale stam. Bovenaan de boom bevinden zich grote, vingervormige bladeren, waaronder de vruchten in trossen groeien. Deze exotische vrucht wordt vooral uit Midden-Amerika, Azië, en Afrika geïmporteerd. De vrucht is hierdoor het hele jaar rond verkrijgbaar.

Een papaya is een ronde tot peervormige vrucht met een groen tot groengeel gevlekte dunne schil. De schil van de vrucht verkleurt tijdens het rijpen van groen naar groengeel gevlekt. Een papaya die in Nederland verkocht wordt zal ongeveer 15 tot 20 centimeter lang zijn en heeft een gewicht van 300 tot 500 gram. Er zijn echter papaya?s die wel zes kilo zwaar kunnen worden. Deze zware vruchten zijn echter niet geschikt voor de export. Het vruchtvlees heeft een zalmroze tot geeloranje kleur. Het vruchtvlees ruikt naar rijpe abrikozen en heeft een meloenachtige smaak. In het midden van de vrucht zitten veel ?niet eetbare- donkerbruine tot zwarte pitjes, omringd door een geleiachtige stof. Een rijpe papaya smaakt zoet en heeft een zacht vruchtvlees.

Bewaar papaya?s niet te lang. Ze rijpen na bij kamertemperatuur, mits ze niet te vroeg geplukt zijn. Onrijpe papaya?s zijn meerdere dagen houdbaar. Eet een rijpe papaya echter direct. Papaya?s bezitten een eiwitsplitsend enzym, papaïne. Dit enzym draagt bij tot een goede spijsvertering.

Enkele gebruiksvormen van Papaya

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Papaya