Vijgen

Hier vertellen wij je alles over Vijgen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vijgen.

Gebruik van Vijgen

Vijgen

Vijgen kunnen rauw eventueel met, maar voor de meesten liever zonder schil worden gegeten en zowel koud als warm. De schil is namelijk wat leerachtig, maar kan makkelijk worden verwijderd met een mesje. Men kan ook gekonfijte vijgen krijgen. Deze zijn geconserveerd in suiker en kunnen zo uit de hand worden gegeten. Vijgen combineren goed met ham, zalm, kaas (een kaasplankje) en yoghurt. De vijg past goed in zoetzure fruitsalades met perzik, banaan, ananas en/of sinaasappel. Snijd hiervoor de vijg in plakjes en besprenkel hem met citroensap. Eet men de vijg koud, dan is hij het lekkerst als hij goed gekoeld is. Ook bij warme gerechten zoals wild en varkensvlees zijn ze erg lekker. Men kan van vijgen een compote maken en zo bij een wildgerecht serveren.

  • ficus caricaLatijnse naam
  • enkele dagenHoudbaarheid
  • FruitCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Vijgen

Vijgen zijn vruchten van de vijgenboom. De vijg is een van de oudst bekende vruchten. Zij kwam al meer dan 2000 jaar geleden voor in Klein-Azië, Palestina en Syrië. Vijgenbomen vindt men tegenwoordig over het algemeen rond het Middellandse Zeegebied. Vijgen worden met name geïmporteerd uit Italië, Griekenland, Frankrijk, Turkije en Israel. Er bestaan honderden verschillende rassen met benamingen als: Belle, Brown Turkey, Caromb, Dauphine, Pitta Lusse en meer. Hoewel de vijgenboom van een warm klimaat houdt, doet hij het ook prima in de Nederlandse tuin. Wanneer hij in de winter wordt toegedekt, zal hij het jarenlang prima doen en zullen er zelfs vruchten aan kunnen groeien die rijpen en gegeten kunnen worden.

Vijgen zijn droog en zoet van smaak. De vruchten hebben een groengele of blauw- violette kleur. Het vruchtvlees van de vijg is witroze tot donkerrood. Er zitten pitten in het vruchtvlees. Het vruchtvlees en de pitten kunnen gegeten worden. Een vijg is een schijnvrucht: de vrucht vormt zich uit de bloembodem en de bloem. Vijgen hebben een enigszins laxerende werking.

Verse vijgen zijn bij de goed gesorteerde groentewinkel en soms ook op de markt verkrijgbaar. Ze worden vooral geïmporteerd in de maanden september tot en met april. Ze worden ook veel gekonfijt aangeboden. Vijgen kunnen worden bewaard in de koelkast. Ze zijn enkele dagen houdbaar. Rijpe vijgen zullen snel gaan schimmelen. Men kan dat zien aan bruine vlekjes die op de vijg verschijnen. Het duurt slechts enkele uren, en de vijg is niet meer te eten. Vijgen rijpen niet na en daarom worden ze vrijwel rijp geplukt. Het is lastig om aan goede verse vijgen te komen, omdat ze nadat ze geplukt zijn snel aan kwaliteit inboeten. De rijpe vijg heeft een leerachtige schil en voelt zacht en elastisch aan (beslist niet hard!). Goed verpakte vijgen drogen minder snel uit dan de los verkochte.

Enkele gebruiksvormen van Vijgen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Vijgen