Radijs
Hier vertellen wij je alles over Radijs. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Radijs.
Gebruik van Radijs
Radijsjes eet men vooral rauw. Voor gebruik moet u ze goed wassen. U verwijdert daarbij het loof (de blaadjes) en het fijne wortelstukje. Ze smaken lekker uit het vuistje, eventueel met wat zout en/of een dipsausje. U kunt radijsjes in plakjes snijden en in de salade verwerken. U kunt door met een mes inkervingen te maken er een bloemetje van maken en de radijs als decoratie op verschillende schotels presenteren. De radijs kan een pittige toevoeging op de boterham zijn. Radijsjes combineren goed met haring, biefstuk, gehakt en slavinken. Het is tegenwoordig ook trendy om de radijsjes mee te roerbakken (voor de kleur). Eventueel kunt u de radijzen koken in ruim water. De kooktijd is 8 tot 10 minuten. Serveer de gekookte radijsjes met een peterseliesaus.
- Raphanus sativusLatijnse naam
- 14 dagen in de koelkastHoudbaarheid
- er is maar 1 soort maar deze heeft meerdere kleuren (rood, rood-wit, roze, paars en zwart), langwerpig en rondSoorten
- GroentenCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Radijszen
De radijs is een groente uit de mosterdfamilie, waartoe onder andere ook de mierikswortel behoort. Het eetbare deel van de plant is de bolvormige stengel, net boven de wortel. De smaak van radijs is scherp en peperachtig. Als u daar niet zo van houdt, kunt u de buitenkant (het rode) er af halen, waardoor de scherpe smaak iets af zal nemen.
Radijzen worden het hele jaar door verkocht. Het seizoen voor radijzen loopt van maart tot mei. In de supermarkt en bij de groenteman worden voornamelijk de ronde rode radijsjes verkocht. Er zijn echter naast de ronde rode soorten ook langwerpige en daarnaast ook in de kleuren wit, roze en rood met wit. Er zijn zelfs soorten die paars of zwart zijn. Ze worden in bosjes en heel soms in zakjes aangeboden. Kijkt u bij de aankoop van radijsjes of ze hard zijn en let op de blaadjes die er frisgroen uit moeten zien. Radijzen kunnen tot 14 dagen bewaard worden, wanneer u ze in een gesloten plastic zak in de koelkast bewaart. U moet wel het loof er af halen. Met loof eraan zijn ze tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Als ze al wat minder vers zijn geworden, kunt u ze ?oppeppen?door ze een uur voor gebruik in koud water te leggen.
Radijzen zijn rijk aan vitamine C. Omdat ze caloriearm zijn, passen ze prima als hartig tussendoortje in een caloriearm dieet. Er is in Japan een langwerpige witte reuze radijs (Japanse radijs) verkrijgbaar, me de mooie naam Daikon. Hij is wel 30 centimeter lang en 20 centimeter breed. Hij is alleen in Japan, Korea en de Verenigde Staten verkrijgbaar. Hij wordt gebruikt voor het traditionele Japanse gerecht Ggakdugi.
Enkele gebruiksvormen van Radijs
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Radijs
-
Recept
Salade komkommer, radijs, advocado en kwark415m
-
Recept
Radijs-tzatziki410m
-
Recept
Meloen ham torentje425m
-
Recept
Biefstuk met radijssalsa435m
-
Recept
Eiersandwiches met radijs voor de High Tea435m
-
Recept
Makreelsalade415m