Peren

Hier vertellen wij je alles over Peren. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Peren.

Gebruik van Peren

Peren

Handperen kunt u puur natuur eten. U hoeft ze niet te schillen. In de schil zitten de gezonde voedingvezels. U moet ze wel goed wassen. Peren kunt u gebruiken voor het dessert. U kunt de peren vullen, bijvoorbeeld met kwark, roomkaas of zure room. U kunt handperen ook gebruiken voor warme bereidingen. Peer is lekker met biefstuk (en boursin). Peren kunnen in vruchtengebak verwerkt worden of in pudding. Stoofperen moet u eerst schillen. U kunt ze heel of in schijfjes stoven. U kunt voor het vocht witte of rode wijn gebruiken. U kunt honig of siroop gebruiken. Stoofperen kunnen gebruikt worden als bijgerecht (lekker bij gestoofd vlees), maar ook als dessert.

  • Pyrus communisLatijnse naam
  • handperen en stoofperenSoorten
  • HardfruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Peren

Men kan peren in twee soorten onderverdelen: handperen en stoofperen. Peren werden tot in de 16e eeuw niet rauw gegeten, maar gebakken of gestoofd. De eerste handperen werden eind 16e eeuw gekweekt in Frankrijk en Italië. Omdat ze zacht en sappig waren, kregen ze de Franse naam “beurre”, wat “boter”betekent. Deze naam of verbastering ervan komt nog in vele rasnamen voor. Wilde peren komen nog voor in delen van Europa, West-Azië en Noord-Afrika. Peren worden al sinds de 1e eeuw door Romeinen gegeten. Men kende in die tijd al meer dan dertig rassen.

Stoofperen zijn peren die men niet rauw kan eten, maar (de naam zegt het al) gestoofd moeten worden. Stoofperen zijn alleen verkrijgbaar in de winter. De bekendste stoofperen zijn de Gieser Wildeman en Brederode. Deze soorten worden tijdens het koken mooi rood van kleur. Saint Remy is een soort die mooi roze wordt. Peren koopt u het beste een paar dagen voor gebruik. Ze rijpen na bij kamertemperatuur. Peren houdt u drie dagen tot uiterlijk een week goed. Rauwe peren kunt u niet invriezen. Gestoofde peren kunnen wel ingevroren worden.

U zult de handpeer van het ras Conference het meest aantreffen in de supermarkt of bij de groenteboer. Het is een grote, slanke peer met een geelgroene kleur en grote bruine vlekken. De peer heeft stevig licht oranje vruchtvlees wat sappig is en zoet smaakt. Deze peer is verkrijgbaar van september tot half juni. Een fijnere handpeer is de Doyenne du Comice. Het is een grote peer met een zachtgroene naar geel neigende schil met roodbruine spikkels en vlekken. Het vruchtvlees van deze sappige zoete peer is roomwit. Deze peer is verkrijgbaar van september tot februari.

De Gieser Wildeman is een bruine peer, klein van stuk. Hij is geschikt als stoofpeer. Rauw kan men hem niet eten. Eenmaal gekookt, krijgt hij een zoete smaak en kleurt hij mooi rood. Saint Remy is ook een stoofpeer. Hij is groter van vorm, met een groene kleur en een rode blos. Eenmaal gekookt smaakt hij zoetzuur.

Enkele gebruiksvormen van Peren

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Peren