Rode kool
Hier vertellen wij je alles over Rode kool. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rode kool.
Gebruik van Rode kool
Rode kool maakt u als volgt schoon. Verwijder eerst de buitenste bladeren, was de kool en snijd hem in vier stukken. Snijd hem van daaruit in hele smalle reepjes. U kunt hem ook raspen. De stronk moet u verwijderen. Zet de rode kool op in een ruime hoeveelheid water. Rode kool heeft een kooktijd van 20 minuten. Rode kool wordt zachter door toevoeging van een scheutje azijn. De smaak van rode kool wordt verfijnder en aromatischer door toevoeging van kruidnagel, laurier, kaneel of suiker. Blokjes appel of rozijntjes zijn ook een lekkere toevoeging. Traditioneel wordt rode kool geserveerd bij rood (stoof)vlees (hachee) of wild (hazenpeper). U kunt rode kool rauw eten maar hij is meestal vrij hard van structuur. U kunt om hem zachter te maken de kool fijn raspen en een tijdje marineren in yoghurt of een vinaigrette. U kunt rode kool ook bakken of smoren. Bij sommige mensen kan het eten van rauwe rode kool leiden tot overgevoeligheidreacties. De oorzaak daarvan is een bacterie die van nature op de binnenste bladeren van de kool voorkomt. U doodt de bacterie indien u de gesneden rode kool in een zeef doet en deze overgiet met kokend water.
- Brassica oleracea var. rubraLatijnse naam
- hele krop: één tot twee maanden, vers gesneden: tot twee dagenHoudbaarheid
- KoolsoortenCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Rode kolen
Rode kool is net als de witte kool één van de oudste koolsoorten. Hij behoort tot de zogenaamde sluitkoolsoorten. Rode kool heeft een vaste krop met ronde vorm en wordt ingesloten door blauwrode tot paarse schutbladeren. Hij heeft zijn kleur te danken aan de stof anthocyanine. Rode kool wordt voornamelijk geteeld in Noord-Holland (60%) en verder in Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant.
Verse rode kool is het hele jaar door verkrijgbaar, behalve in de maand juni. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vroege en late soorten. De vroege soort wordt van mei tot september aangeboden, de latere van oktober tot ver in het voorjaar. U kunt verse rode kool kopen in de supermarkt of bij de groenteman. Verse rode kool heeft een glanzende rode kleur. De bladeren van de kool moeten lekker knapperig zijn, zonder meteen los te laten van de stronk. Een rode kool weegt ongeveer anderhalf kilo! U kunt een hele rode kool zeker één tot twee maanden bewaren op een droge, koele en donkere plaats. Gesneden rode kool kan niet langer dan 2 tot 3 dagen worden bewaard. De beste bewaartemperatuur is 1 tot 4 °C. Eet de kool zo vers mogelijk. De losse bladeren kleuren snel bruin. Vers gesneden rode kool kunt u in vershoudfolie bewaren in de groentelade van de koelkast. U kunt ook zelfgemaakte rode kool invriezen. De allerbeste tijd om rode kool in te vriezen is in het najaar. Schaaf of rasp de rode kool in dunne repen en blancheer ze ongeveer 1,5 minuut. Voor het gemak kunt u in de supermarkt ook kiezen voor kant-en-klare rode kool uit de diepvries of in een glazen pot. Rode kool is rijk aan vitamine C.
Enkele gebruiksvormen van Rode kool
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.Onze laatste recepten met Rode kool
-
Recept
Pompoensoep uit slowcooker48u
-
Recept
Koude Pasta Salade49u5m
-
Recept
Ovenschotel met rode aardappel, gehakt en broccoli445m
-
Recept
Rode bietensalade met rondeeleieren420m
-
Recept
Bietensalade met gerookte haring420m
-
Recept
Babi ketjap met Chinese kool430m