Spitskool

Hier vertellen wij je alles over Spitskool. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Spitskool.

Gebruik van Spitskool

Spitskool

Spitskool kan rauw gegeten worden in een salade of gekookt of gestoofd worden. U moet de kool goed wassen voor de bereiding. Snijd de spitskool in de lengte door en verwijder de harde stronk. Hierna kunt u de kool eenvoudig in reepjes snijden. Spitskool is snel gaar gekookt. De kooktijd bedraagt maximaal tien minuten. Kook hem niet te lang. Het geeft niet alleen een nare kooklucht, maar de kool wordt er ook zwaar verteerbaar door. Reepjes spitskool zijn ook een prima toevoeging voor in de soep. De kool doet het ook uitstekend in roerbakgerechten.

  • Brassica oleraceaLatijnse naam
  • 3 dagen tot een weekHoudbaarheid
  • KoolsoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Spitskolen

Spitskool is een koolsoort met spitse, gesloten buitenbladeren. Het is een vroege witte kool. Koolsoorten zijn botanisch gezien één soort. Door het kweken zijn zeer verschillende vormen ontstaan. De kweek van koolsoorten is al zo?n 4800 jaar geleden ontstaan. Vermoed wordt dat de oorspronkelijke kool afkomstig is uit de Middellandse zeekust. Spitskool is een echte zomerkool en daarom is de grootste aanvoer van deze kool in de maanden mei, juni, juli en augustus. Maar ook in de andere maanden is spitskool prima verkrijgbaar.

Spitskool is verkrijgbaar in de groentezaak en bij de supermarkt. Een mooie spitskool ziet er frisgroen uit, heeft glanzende bladeren en vertoont geen gele plekken. U bewaart spitskool het beste in de groentelade van de koelkast. Ze is drie dagen tot een week houdbaar. U kunt tegenwoordig ook vers gesneden spitskool kopen. Deze voorverpakte spitskool is in de koelkast een dag of twee houdbaar. U kunt spitskool ook invriezen. Blancheer de kool 2 minuten voordat u deze invriest. Rekent u 250 gram per persoon als u van plan bent de kool te gaan stoven. Voor het maken van een salade heeft u aan 75 tot 100 gram per persoon voldoende.

Wanneer men spitskool te lang kookt, kan ze een onaangename geur verspreiden. Koolsoorten hebben een grote behoefte aan zwavel en nemen dat op uit de bodem waar ze groeien. De geur die vrijkomt bij het langdurig koken van kool ontstaat dan ook door het vrijkomen van vluchtige zwavelverbindingen, zoals H2S.

Spitskool is rijk aan kalium, calcium, vitamine C en foliumzuur. De kool behoort tot de nitraatrijke groente. Kool zou mogelijk bescherming tegen kanker geven. Dit komt waarschijnlijk omdat kool veel glucosinolaten bevat. Bij de afbraak (hydrolyse) door het enzym myrosinase worden onder andere indolinen en isothiocyanaten gevormd, die kankervorming tegengaan.

Enkele gebruiksvormen van Spitskool

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Spitskool